Roštěnky na divoko

Na roštěnky nedám dopustit...

26 listopadu, 2016

Hovězí maso odmalička miluji. Když ho správně uvaříte, bude jako dortík. Oblíbila jsem si pomalé pečení v litinovém hrnci v troubě. Ta chuť je prostě jiná. Pokud máte čas, klidně prodlužte pečení na 4 hodiny při mírné teplotě, to masu jen prospěje. O vývarech jsem už psala mockrát. Navařím si vždy zásloby do krabiček do mrazáku a postupně používám jak na základy zeleninových polévek, tak na podlévání masa. Hovězí vývar

ROŠTĚNKY NA DIVOKO

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: 15 min. na plotně + 2 hod. v troubě (nebo přes 2 a ¼  hod.na plotně)

dsc03580-large

Na 4 porce si připravte:

 

4 plátky hovězí roštěné

sůl

čerstvě mletý pepř

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce sádla ( Domácí sádlo a škvarky)

4 velké cibule pokrájené na kostičky

4 bobkové listy

4 hřebíčky

4 kuličky nového koření

větvička tymiánu

500 ml hovězího vývaru na podlévání

 

dsc03565-large

 

 

Postup:

 

  1. Maso si připravte asi půl hodiny předem, aby nešlo z chladu rovnou na sporák. Omyjte ho, osušte a opepřete z obou stran, stejně tak „poplácejte“ obě strany moukou.
  2. Pokud budete maso péct v troubě jako já, je chvíle si ji rozpálit na 200´C.
  3. Nejlépe v litinovém hrnci nebo v nádobě, která může z plotny do trouby, si rozpalte sádlo a opečte na něm postupně z obou stran všechny plátky. Raději postupujte po dvou.dsc03564-large
  4. Po opečení dohněda vyjměte maso a nasypejte do hrnce cibuli. Opékejte ji na mírném plameni. Nespěchejte na ni, trvá to přes 10 minut, aby byla nahnědlá. Nesmí se připálit, aby celý pokrm nezhořknul. Nesmí být ani světlá, dává totiž barvu výsledné šťávě. V momentě, kdy je cibule připravená, vhoďte k ní všechno koření, zamíchejte a vložte maso.dsc03570-large
  5. Podlijte maso takovým množstvím vývaru, aby skoro plavalo. Buď duste na mírném plameni na plotně, nebo hrnec či pekáč dejte do trouby. Průběžně kontrolujte, zda maso nepotřebuje podlít a duste ho do změknutí a zredukování šťávy. Teplotu v troubě stáhněte po hodině na 180´C.
  6. Měkké maso vyjměte a přes síto přepasírujte šťávu, aby v ní nezůstala cibule a koření. Podávejte roštěnky s rýží (recept zde: Rýže jako příloha), nebo třeba šťouchanými bramborami (recept zde: Šťouchané brambory s bylinkami)

♥ Jestli milujete roštěnky jako já, na mém blogu najdete ještě variantu s houbami: Roštěnky na houbách

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky