Rýže jako příloha
Tradiční příloha s bonusem
16 srpna, 2016
Rýže je zdánlivě obyčejná příloha, na které nic není. Myslím si ale, že uvařit ji opravdu dobře chce trochu cviku. I já jsem si ji postupně vymazlila. Mluvím o rýži jako příloze k masovým pokrmům. Rýže k asijským jídlům nebo rýže arboria na italské risotto jsou zase jiná kapitola. Já jsem si oblíbila rýži Arax (basmati, jasmínovou), která se prodává i v pytlích po 5 kg. Když se podaří, je krásně sypká a chutná. Tak jdeme na to!
RÝŽE JAKO PŘÍLOHA
Doba přípravy: 5 min.
Doba vaření: cca. 15 – 20 min.
Co je potřeba pro 4 osoby:
cca. 400 g kvalitní rýže
1 menší cibule nasekaná co nejjemněji
2 lžíce olivového oleje (dávám klidně i 3 – vyzkoušejte, pochopíte)
3 hřebíčky
lžička soli
Postup:
1. V rendlíku s nepřilnavým dnem nechám na oleji zesklovatět cibulku, kterou restuji společně s hřebíčky. Nejlepší je, když cibulka po dně téměř tančí, nebojte se nechat ji tam déle.
Ale aby nezhnědla.
2. Poté nasypu rýži, míchám tak dlouho, dokud se každé zrníčko neobalí olejem, to je totiž to, co dělá rýži ve finále sypkou. Osolím, zaliju vroucí vodou tak, aby voda sahala těsně nad rýži,
stáhnu plamen a dusím pod pokličkou cca. 15 min. Čas neměřím, občas zamíchám a ochutnám, zda je zrníčko měkké, ale zároveň pevné na skus. Pak je to ono!
Napsat komentář