Pesto genovese (bazalkové pesto)

Zelený italský poklad...

28 června, 2021

Pokud jste milovníci italské kuchyně jako já, pesto vám rozhodně není cizí. Já vám přináším recept na to nejznámější, janovské (město Janov – Genova), tedy bazalkové. Receptů je nespočet, všechny jsou jednoduché. Pesto je úžasné nejen na čerstvé těstoviny, ale i jako přísada do salátů či na zeleninu. Na olivovém oleji ani piniových oříšcích nešetřete!

♥ Aby pesto zůstalo zelené, je důležité bazalku blanšírovat, tedy vhodit ji do vroucí vody a poté okamžitě k ledu.

 

 

PESTO GENOVESE (BAZALKOVÉ PESTO)

Doba přípravy: 20 min.

 

 

 

 

Ingredience:

 

2 velké hrsti lístků bazalky (cca. 60 – 70)

2 stroužky česneku

20 g piniových oříšků (co nejkvalitnějších)

½ hrnku nastrouhaného sýra Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano

2 lžíce nastrouhaného sýra Pecorino

½ lžičky soli

½ hrnku extra virgin olivového oleje

 

 

 

Postup:

  1. Dejte si vařit vodu do vysokého hrnce. Lehce ji osolte. Připravte si hned vedle mísu se studenou vodou, do které naházíte kostky ledu. Bazalku vhoďte do vroucí vody, ihned ji vylovte a přesuňte do ledové vody. Poté důkladně osušte.

  1. Připravte si mixovací nádobu, do které vhodíte bazalku, piniové oříšky a sýry. Prolisujte k nim česnek, osolte a rozmělněte tyčovým mixérem. Poté přilijte olej a ještě domixujte dohladka.

  1. Hotové pesto přesuňte do skleniček a důkladně je uzavřete. Když se pod víčka nedostane vzduch, pesto vám vydrží minimálně týden.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky