Krkonošské kyselo
Vzhůru do hor...
27 května, 2021
Kolikrát jsme od svého muže už slyšela otázku: „Když pečeš tolik let kváskový chleba, proč někdy neuvaříš kyselo?“ Slibovala jsem, slibovala, odkládala a odkládala. Až včera. Z kvásku jsem vytvořila rozkvas stejně jako když připravuji chleba (kvásek se dá i koupit nebo připravit během dvou dnů z žitné mouky a vody) a pustila se do práce. Výsledek? Skvělý! V kombinaci s mým chlebem to byla jedna báseň. Studovala jsem několik receptů a zjistila, že existují různé způsoby podávání. Někdo smažená vajíčka a brambory podává zvlášť a zalévá je až na talíři, někdo vmíchává do polévky. Já jsem kyselo uvařila takhle:
KRKONOŠSKÉ KYSELO
Doba přípravy: 30 min. (+1 hod. čekání na namočené houby)
Doba vaření: 30 min.
Ingredience:
velká hrst sušených hub
4 brambory
200 g žitného kvásku
1 lžíce sádla
1 cibule pokrájená na kostičky
1 l vývaru (hovězí dodá silnější chuť)
1 lžíce kmínu
sůl
čerstvě mletý pepř
2 lžíce octa
150 ml smetany ke šlehání
NA DOKONČENÍ:
1 lžíce másla
1 menší cibule pokrájená na kostičky
4 vejce
hrst čerstvých bylinek (libeček, pažitka, petrželka)
Postup:
- Sušené houby namočte do vody a nechejte je hodinu stát.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a zvlášť uvařte.
- Kvásek rozmíchejte v půl litru vody.
- V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejte sádlo a opečte na něm cibuli. Přidejte houby i s vodou, ve které byly namočené a zalijte kváskem s vodou. Přidejte vývar a důkladně rozšlehejte. Kvásek má tendenci přichytávat se ke dnu. Proto průbvěžně ode dna promíchávejte.
- Přidejte do polévky kmín a ocet, osolte a vařte ji 20 minut. Poté do ní vložte uvařené brambory. Vmíchejte smetanu. Opepřete.
- Na závěr si na pánvičce rozehřejte máslo, nechejte na něm zesklovatět cibulku a lehce na ní pak osmažte vejce. Měly by být spíše syrovější. Pak je vmíchejte do polévky. Ještě minutu povařte a je hotovo.
- Kyselo podávejte zasypané bylinkami, nejlépe s čerstvým kváskovým chlebem.
Leave a Reply