Krkonošské kyselo

Vzhůru do hor...

27 května, 2021

Kolikrát jsme od svého muže už slyšela otázku: „Když pečeš tolik let kváskový chleba, proč někdy neuvaříš kyselo?“ Slibovala jsem, slibovala, odkládala a odkládala. Až včera. Z kvásku jsem vytvořila rozkvas stejně jako když připravuji chleba (kvásek se dá i koupit nebo připravit během dvou dnů z žitné mouky a vody) a pustila se do práce. Výsledek? Skvělý! V kombinaci s mým chlebem to byla jedna báseň. Studovala jsem několik receptů a zjistila, že existují různé způsoby podávání. Někdo smažená vajíčka a brambory podává zvlášť a zalévá je až na talíři, někdo vmíchává do polévky. Já jsem kyselo uvařila takhle:

 

KRKONOŠSKÉ KYSELO

Doba přípravy:  30 min.  (+1 hod. čekání na namočené houby)

Doba vaření: 30 min.

 

 

 

 

Ingredience:

 

velká hrst sušených hub

4 brambory

200 g žitného kvásku

1 lžíce sádla

1 cibule pokrájená na kostičky

1 l vývaru (hovězí dodá silnější chuť)

1 lžíce kmínu

sůl

čerstvě mletý pepř

2 lžíce octa

150 ml smetany ke šlehání

 

NA DOKONČENÍ:

1 lžíce másla

1 menší cibule pokrájená na kostičky

4 vejce

hrst čerstvých bylinek (libeček, pažitka, petrželka)

 

 

 

Postup:

  1. Sušené houby namočte do vody a nechejte je hodinu stát.
  2. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a zvlášť uvařte.
  3. Kvásek rozmíchejte v půl litru vody.
  4. V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejte sádlo a opečte na něm cibuli. Přidejte houby i s vodou, ve které byly namočené a zalijte kváskem s vodou. Přidejte vývar a důkladně rozšlehejte. Kvásek má tendenci přichytávat se ke dnu. Proto průbvěžně ode dna promíchávejte.
  5. Přidejte do polévky kmín a ocet, osolte a vařte ji 20 minut. Poté do ní vložte uvařené brambory. Vmíchejte smetanu. Opepřete.
  6. Na závěr si na pánvičce rozehřejte máslo, nechejte na něm zesklovatět cibulku a lehce na ní pak osmažte vejce. Měly by být spíše syrovější. Pak je vmíchejte do polévky. Ještě minutu povařte a je hotovo.
  7. Kyselo podávejte zasypané bylinkami, nejlépe s čerstvým kváskovým chlebem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky