Hovězí vývar
Vývar - základ kuchyně
19 srpna, 2016
Vývary jsou základem kuchyně. Nejde jen o polévku s nudlemi, knedlíčky, apod., kterou si rádi dáme k obědu.
Čistý vývar se používá jako základ zeleninových polévek a také jako tekutina k podlévání různých pokrmů během vaření. Já si vždycky navařím 5 litrů (to platí i o drůbežím).
Část sníme jako polévku s masem a nudlemi (a kvasnicovými knedlíčky – recept přidám) nebo svítkem, a zbytek rozdělím do krabiček, které putují do mrazáku.
Zkuste to jako já a pochopíte, proč vám najednou zeleninové polévky chutnají úplně jinak než dřív, když jste je vařili z vody nebo bujónu.
♥ Správný vývar má být na plotně až 8 hodin, aby získal tu pravou sílu. Pro běžné domácí stravování stačí dle mého 4 hodiny.
♥ Bývá zvykem také vývar na konci „čistit“ rozšlehaným bílkem a cedit přes plátýnko. Já to nedělám.
♥ Masa vám hodně zbyde, když chystáte takové množství polévky. Nevadí, využijte ho do omáčky nebo postudenu s hořčicí a chlebem!
HOVĚZÍ VÝVAR
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: 4 – 8 hodin
Podle toho, jaké množství chcete navařit, si znásobte suroviny. Tohle je na cca. 2 litry:
500 g předního hovězího masa s kostí (nebo zvlášť přední hovězí a k němu hoďte morkovou kost)
1 celer s natí
4 velké mrkve
1 velká petržel
1 cibule omytá se slupkou (pro chuť i barvu)
1 zralé rajče (pro barvu)
celerová nať
větvička libečku
7 kuliček pepře + 5 kuliček nového koření + 3 bobkové listy (vařím v sítku)
pažitka + petrželka + libeček – nasekané
sůl
Postup:
- Naplňte vysoký hrnec studenou vodou a do něj vložte omyté maso. Sporák zapněte na maximum, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, rajče a koření.
Vložte celerovou nať i libeček. Osolte.
Když začne voda vařit, stáhněte plamen na minimum, aby se voda pouze se „táhla“. Sbírejte sítkem pěnu, která se na hladině polévky bude tvořit. - Vývar si žije svým životem na plotně tak dlouho, jak ho necháte. Čím delší čas mu dáte, tím silnější bude. Rozhodně vyčkejte až do chvíle, kdy se maso rozpadá a chuť je plná.
- Vyjměte maso z polévky, s ním i zeleninu. Maso, které nepoužijete na další pokrm, nakrájejte a vraťte do polévky společně s nakrájenou zeleninou.
- Po naservírování polévky do každého talíře nezapomeňte nasypat čerstvé bylinky – slavné trio pažitka + petrželka + libeček.
♥ K polévce podávejte nejlépe domácí nudle, játrové či kvasnicové knedlíčky, svítky, apod.
Napsat komentář