Domácí sádlo a škvarky
Není nad domácí...
23 listopadu, 2016
Není nad sádlíčko vyškvařené doma. Když k tomu přidáte bonus v podobě škvarků a domácího chleba, budete se cítit jako v ráji. Já si sádlo škvařím v prvé řadě na vaření. Peču na něm nejvíc hovězí maso. Výborný kus sádla vám prodá řezník, stejně tak voňavé koupíte v Globusu. Od té doby, co jsem sádlo škvařila poprvé, uplynulo hodně času a nepovedených pokusů. Naučil mě to můj tatínek, který umí nejlépe na světě hemenex, povidla, bramborové placky a právě sádlo se škvarky.
♥ Než začnete sádlo krájet, rozhodně si nabruste nůž, bude to potřeba!
DOMÁCÍ SÁDLO A ŠKVARKY
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 30 min.
Co je potřeba:
kus vepřového sádla (já si ho škvařím vždy po 500 g, ať mám často čerstvé)
50 ml mléka
Postup:
- Pokud jste v obchodě dostali sádlo se zbytky masa, pečlivě ho od něj očistěte. Maso by se vám pálilo. Musíte získat čisté kostičky.
- Sádlo nakrájejte na proužky a poté na stejné kostičky cca. 0,5 x 0,5 cm velké. To jsou budoucí škvarky.
- Kostičky nasypte do širokého kastrolu, zprudka zahřejte a pak hned stáhněte teplotu. Na mírném plameni za pravidelného promíchávání škvařte asi 25 minut. Že je sádlo hotové, poznáte podle toho, že kostičky začínají mírně zlátnout.
♥ Tady je těžké vychytat, aby byly škvarky zlaté a křupavé a sádlo přitom nepřepálené. Naučí vás to praxe.
Já jsem se tatínkovi ještě nevyrovnala.
- V momentě, kdy škvarky zlátnou, nalijte do kastrolu mléko. Hned promíchejte a nechte spolu ještě asi minutu.
- Přes hustý cedník / sítko přeceďte sádlo do sklenice nebo sádelníku (keramického hrnečku). Škvarky poté vyždímejte lisem (lis na brambory). Dejte je pak stranou. Buď je v jiné nádobě zalijte trochou sádla, pokud je máte rádi smíchané, nebo si je pak dáte na chleba namazaný sádlem, jako to děláme my.
- Nádobu s čistým sádlem, které bude mít žlutavou barvu, postavte stranou a nechte vychladnout a ztuhnout. Výsledkem by měla být sněhobílá voňavá hmota.
♥ Pokud se chcete pustit do pečení chleba jako já, zde najdete návod: Domácí kváskový chléb
Leave a Reply