Dušený hovězí pupek
Skvělá část hovězího masa...
7 března, 2017
Hovězí pupek byl pro mě do dnešního dne neznámou. Viděla jsem ho u místního řezníka a byl tak krásný, že jsem neodolala a rozhodla se, že ho zkusím připravit. Jedná se o široký kus plochého svalu ze spodní části pupku mladého býka. Načetla jsem si, že je toto maso tužší, zato chuťově hodně výrazné. Pečením v litinovém hrnci, červeným vínem a kořenovou zeleninou nemůžu nic zkazit, říkala jsem si. A taky že ano. Masíčko je krásně křehké, což zajistil povlak na mase, který mu dal šťávu. Tenhle kousek hovězího se chová podobně jako kližka. Jen se tak nerozpadá. Ale chuť je úžasná. Určitě ho zkuste! Příště z pupku připravím flank steak.
DUŠENÝ HOVĚZÍ PUPEK
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: 20 min.
Doba pečení: 3 hod.
Porce pro 4 osoby:
2 lžíce sádla
4 velké cibule pokrájené na kostičky
cca. 600 g hovězího pupku
2 mrkve oloupané a nakrájené na kolečka
1 petržel oloupaná a nakrájená na kolečka
2 řapíky celeru nakrájené na drobné kousky
200 ml červeného vína
50 ml rajčatového protlaku
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Připravte si litinový hrnec, nebo pekáč, který můžete použít na plotně i v troubě. Na sádle opečte cibuli. Neuspěchejte to. Cibule musí být nahnědlá, ale nikoliv připálená. Zhořkla by tím budoucí šťáva. Proto stáhněte plamen a čekejte klidně 10 min. Občas promíchejte.
- Mezitím očistěte maso (já jsem odřízla pouze přebytky tuku, povrchovou blánu jsem ponechala kvůli šťavnatosti), rozdělte ho na kusy, osolte a opepřete.
- Rozpalte troubu na 220´C. Zprudka maso orestujte, dokud se nezatáhne a nebude zcela hnědé. Poté k němu vhoďte zeleninu a společně asi 2 minuty za stálého míchání opékejte.
- Přilijte k masu víno, protlak, promíchejte a vložte hrnec do trouby. Pečte ½ hodiny na 220´C, poté teplotu stáhněte na 180´C. Průběžně kontrolujte, podlévejte vroucí vodou a promíchávejte.
- Hotové maso podávejte s rýží, bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami. Recepty: Rýže jako příloha, Bramborová kaše, Šťouchané brambory s bylinkami
Napsat komentář