Telecí maso na paprice
Výborný pokrm hlavně pro děti...
27 září, 2016
S tímhle jídlem uspějete asi nejvíc u dětí. A to je dobře, telecí maso je nejen výborné, ale i zdravé. Vařím ho dětem už od prvních příkrmů (na paprice až později). K telecímu se podle mě nehodí zakysaná smetana jako ke kuřeti (viz Kuře na paprice), používám tedy smetanu sladkou.
TELECÍ MASO NA PAPRICE
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: 1,5 hod.
Pro 4 strávníky si připravte:
2 lžíce másla
1 velkou cibuli nasekanou nadrobno
1 lžíci mleté sladké papriky
3 kolečka červené papriky
1 měkké rajče překrojené napůl
maso z telecí kýty (např. váleček) pro 4 osoby
sůl
100 ml smetany ke šlehání
1 lžíci hladké mouky
Postup:
- V hluboké pánvi či hrnci s nepřilnavým dnem si na másle nechte zesklovatět cibuli. Zaprašte ji mletou paprikou a krátce orestujte společně. Pozor, nesmíte papriku připálit, zhořkla by nejen ona, ale zároveň i celá budoucí omáčka.
- Mezitím si omyjte a osušte maso a nakrájejte ho na kostky. Teď vhoďte do pánve kolečka papriky a rajče. Opečte s cibulí a pak přidejte maso. Zprudka ho opečte, aby se zatáhlo, osolte a podlijte vývarem či vroucí vodou tak, aby neplavalo.
- Na mírném plameni vařte asi 1,5 hodiny a průběžně podlévejte. Když je maso měkké, vyjměte ho ze šťávy, odložte stranou a šťávu přepasírujte přes síto. Vraťte ji do pánve a vlijte k ní smetanu, ve které jste rozšlehali mouku. Nechte projít varem a pečlivě míchejte. Teď vraťte do omáčky maso, promíchejte a můžete podávat. Nejlépe s rýží nebo knedlíky. Recepty na ně najdete zde: Rýže jako příloha, Houskový knedlík v hrnečku.
Napsat komentář