Kuře na paprice
Poctivá tradice...
15 září, 2016
Na tenhle svůj recept jsem nesmírně pyšná, protože jsem si ho s dobou poctivě vymazlila. Určitě použijte maso s kostmi, jen tak dosáhnete plné chuti. Kůži odstraňte, aby nebyla omáčka mastná. Naopak čerstvé papriky používám jen půlku, zní to asi paradoxně, ale s větším množstvím je omáčka moc papriková. Rajčátko zajistí krásnou barvu a chuť dotáhne.
KUŘE NA PAPRICE
Doba přípravy: 15 – 20 min.
Doba vaření: 1, 5 hod.
Oběd pro 4 strávníky:
3 lžíce másla
1 velká cibule nakrájená nadrobno
1 lžíce mleté sladké papriky
2 bobkové listy
½ zelené papriky nakrájené na kolečka
1 velké rajče překrojené napůl
4 kuřecí čtvrtky nebo 12 spodních stehen – paliček
cca. 250 ml domácího vývaru (může být i vroucí voda)
1 kelímek zakysané smetany
½ kelímku smetany ke šlehání
1 lžíce mouky na případné zahuštění
sůl
Postup:
- Kuřecí kousky omyjte a stáhněte z kůže. Pomůže vám papírová utěrka. Uchopte do jedné ruky kost a druhou rukou pomocí utěrky lehce kůži stáhnete (moje vychytávka).
- Na rozehřátém másle nechte zesklovatět cibuli. Vmíchejte k ní mletou papriku, dejte ale pozor, aby se nepřipálila, celý pokrm by zhořknul. Hoďte do červeného základu papriku, rajče a bobkový list a chvilku opékejte.
- Teď už jsou na řadě stehýnka. Opečte je z obou stran, osolte. Vonět to bude okamžitě! Poté podlijte vývarem nebo vroucí vodou, stáhněte plamen a duste v zakrytém kastrolu zvolna asi hodinu a čtvrt doměkka.
4. Stehýnka vyjměte z kastrolu a šťávu přepasírujte přes hrubé síto. Vraťte ji na sporák v tom samém kastrolu a vmíchejte zakysanou smetanu. Pak zašlehejte sladkou smetanu, kterou jste smíchali s moukou (třeba to nebude potřeba a bude stačit jen smetana bez mouky). Nechte rychle přejít varem a vypněte plotnu.
5. Maso buď oberte od kostí a vraťte do omáčky, nebo nechte stehýnka vcelku a omáčkou je pak polijete. Podávejte s knedlíky, rýží, těstovinami či noky.
♥ Recept na knedlíky či rýži najdete zde: houskový knedlík, rýže
.
Napsat komentář