Kuře na paprice

Poctivá tradice...

15 září, 2016

Na tenhle svůj recept jsem nesmírně pyšná, protože jsem si ho s dobou poctivě vymazlila. Určitě použijte maso s kostmi, jen tak dosáhnete plné chuti. Kůži odstraňte, aby nebyla omáčka mastná. Naopak čerstvé papriky používám jen půlku, zní to asi paradoxně, ale s větším množstvím je omáčka moc papriková. Rajčátko zajistí krásnou barvu a chuť dotáhne.

 

 dsc02116-large

KUŘE NA PAPRICE

Doba přípravy:  15 – 20 min.

Doba vaření: 1, 5 hod.

dsc02137large

 

Oběd pro 4 strávníky:

 

3 lžíce másla

1 velká cibule nakrájená nadrobno

1 lžíce mleté sladké papriky

2 bobkové listy

½ zelené papriky nakrájené na kolečka

1 velké rajče překrojené napůl

4 kuřecí čtvrtky nebo 12 spodních stehen – paliček

cca. 250 ml domácího vývaru (může být i vroucí voda)

1 kelímek zakysané smetany

½ kelímku smetany ke šlehání

1 lžíce mouky na případné zahuštění

sůl

 

dsc02113-large

 

 

 

Postup:

 

  1. Kuřecí kousky omyjte a stáhněte z kůže. Pomůže vám papírová utěrka. Uchopte do jedné ruky kost a druhou rukou pomocí utěrky lehce kůži stáhnete (moje vychytávka).
  2. Na rozehřátém másle nechte zesklovatět cibuli. Vmíchejte k ní mletou papriku, dejte ale pozor, aby se nepřipálila, celý pokrm by zhořknul. Hoďte do červeného základu papriku, rajče a bobkový list a chvilku opékejte.
  3. Teď už jsou na řadě stehýnka. Opečte je z obou stran, osolte. Vonět to bude okamžitě! Poté podlijte vývarem nebo vroucí vodou, stáhněte plamen a duste v zakrytém kastrolu zvolna asi hodinu a čtvrt doměkka.

befunky-collage

4. Stehýnka vyjměte z kastrolu a šťávu přepasírujte přes hrubé síto. Vraťte ji na sporák v tom samém kastrolu a vmíchejte zakysanou smetanu. Pak zašlehejte sladkou smetanu, kterou jste smíchali     s moukou (třeba to nebude potřeba a bude stačit jen smetana bez mouky). Nechte rychle přejít varem a vypněte plotnu.

befunky

5. Maso buď oberte od kostí a vraťte do omáčky, nebo nechte stehýnka vcelku a omáčkou je pak polijete. Podávejte s knedlíky, rýží, těstovinami či noky.

♥  Recept na knedlíky či rýži najdete zde:  houskový knedlíkrýže

 

.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky