Krůtí pečeně s česnekem
Křehké a šťavnaté pohoštění...
29 prosince, 2017
Jakákoliv pečeně je ideální, když se sejde velká rodina u jednoho stolu. Jedno z nejlepších mas je krůtí. Koupila jsem tentokrát horní stehna a byla nadšená (nejen já). Maso se jen rozsýpalo, bylo šťavnaté a báječně chutnalo. A nebylo potřeba skoro nic.
♥ Výhoda horních stehen je nejen v tom, že vám dlouhé kosti nezabírají místo v pekáči, maso také neobsahuje takové ty dlouhé ostré ploché šlachy.
KRŮTÍ PEČENĚ S ČESNEKEM
Doba přípravy: 15 min.
Doba pečení: 2, 5 hod.
Pro 6 osob si připravte:
8 lžic olivového oleje
3 horní krůtí stehna
sůl
mletou červenou papriku
kmín
4 plátky másla
1 neoloupanou paličku česneku překrojenou podélně napůl
Postup:
- Předehřejte troubu na 220´C.
- Stehna omyjte, osušte, vmasírujte do nich sůl a posypejte je mletou paprikou – z obou stran. Do pekáče nalijte polovinu olivového oleje a položte do něj maso. Polijte ho zbytkem oleje a posypejte kmínem. Přidejte česnek, některé stroužky rozházejte kolem stehen.
- Vložte přikrytý pekáč do trouby a pečte půl hodiny na 220´C. Poté podlijte stehna vroucí vodou a snižte teplotu na 160´C. Pečte je hodinu a půl.
- Poté odstraňte víko, polijte stehna vlastní šťávou, poklaďte na ně plátky másla a zvyšte teplotu na 180´C. Dopečte je ještě přibližně půl hodiny do zlaté křupavé kůrky.
- Upečené maso naporcujte, polijte šťávou a servírujte s rýží Rýže jako příloha, pečenými bramborami Pečené rozmarýnové brambory nebo šťouchanými bramborami Šťouchané brambory s bylinkami.
Napsat komentář