Celerová krémová polévka
Takové to pohlazení v bříšku...
7 října, 2016
O tom, jak je celer prospěšný našemu zdraví, vám určitě nemusím vyprávět. Škoda, že ho spousta lidí „nemusí“. Já mám celer ráda snad na všechny způsoby, co znám. V polévce je skvělý!
CELEROVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: cca. 25 min.
Na 6 porcí budete potřebovat:
1 lžíci olivového oleje
1 lžíci másla
1 velkou cibuli
lístky asi z 8 snítků tymiánu
2 menší bulvy celeru oloupané a pokrájené na kostky
150 ml bílého vína
1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
2 brambory nakrájené na kostičky
1 větvičku celerové natě
1 větvičku libečku
200 ml smetany ke šlehání
3 plátky slaniny rozkrojené na proužky a překrojené napůl
sůl k dochucení
čerstvě mletý pepř
♥ Opět připomínám, že tu pravou chuť polévky získáte pouze poctivým vývarem. Jak na něj se dozvíte zde: Drůbeží vývar a zde: Hovězí vývar. Vařte do zásob do mrazáku!
Postup:
- Na másle a oleji si nechte zesklovatět cibuli a pak k ní vhoďte tymián. Nechte ho s cibulí hezky splynout, orestujte a teprve potom přidejte kostky celeru. Ty krásně opečte téměř do zlatavé barvy.
- Na základ nalijte víno a vývar, přidejte brambory, větvičku celeru a libečku a stáhněte plamen. Vařte zvolna asi 20 minut, dokud celer a brambory nezměknou. Vyjměte celerovou nať a libeček.
- Nyní se chopte tyčového mixéru a polévku rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu a ještě jednou projeďte tyčovým mixérem.
- Na suché pánvi opečte proužky slaniny dokřupava. Polévku servírujte s čerstvě mletým pepřem a slaninkou navrchu.
Napsat komentář