Drůbeží vývar

Bez vývaru ani ránu!

2 září, 2016

Na otázku: „Jakou mám uvařit polívečku?“ mé děti většinou jednohlasně zvolají: „Nudličkovoooou!“ Myslím, že polévky umím docela slušně, ale nudličkové jsou prostě nejoblíbenější. Drůbeží vývar vařím buď z kuřecích skeletů a křidélek, nebo z krůtích křídel či spodních stehen.

 

♥  Hovězí vývar zde už najdete a u receptu i mé rady, zopakuji jen tu jednu. Vývary vařte do zásoby do mrazáku, jsou základem pro všechny zeleninové polévky nebo slouží k podlévání masa.

 

DRŮBEŽÍ VÝVAR

Doba přípravy:  10 min.

Doba vaření: nejlépe 3 hod.

DSC01948 (Large)

 

Na 2 litry vývaru:

 

cca. 1 kg drůbežích skeletů, křidélek

1 očištěná neoloupaná cibule

1 celer

4 očištěné mrkve – 2 vcelku a 2 pokrájené na kostičky

2 petržele – 1 vcelku a 1 pokrájená na kostičky

3 jarní cibulky pokrájené na kolečka

1 rajče

4 bobkové listy

5 kuliček nového koření

7 kuliček pepře

1 větvička libečku

1 větvička celerové natě

1 lžíce másla

2 stroužky česneku

sůl

nasekané bylinky k podávání (pažitka + petrželka + libeček)

 

DSC01781 (Large) (2)

Postup:

 

  1. Drůbeží skelet a křidélka omyjte, vložte do hrnce s vodou a přidejte cibuli, oloupaný celer, 2 mrkve, 1 petržel, rajče, libeček, nať a koření v sítku. Osolte a až voda začne vařit, ztlumte teplotu a vařte pod pokličkou. Průběžně sbírejte pěnu, která se bude na začátku tvořit. Vývar by neměl bublat, měl by se jen táhnout.
    DSC01779 (Large) (2)
  2. Asi tak po 2 hodinách rozehřejte v kastrůlku máslo a vhoďte na něj nožem rozmáčknuté stroužky česneku. Z vývaru vyjměte celer a kousek z něho přidejte k česneku společně s nakrájenou mrkví, petrželí a jarní cibulkou. Opékejte na mírném ohni asi 10 minut.
  3. Pokud jste vařili vývar i do zásoby, odlijte si do krabiček. Vyjměte z vývaru skelety a křidélka a oberte je. Maso vraťte do polévky. Přidejte opečenou zeleninu. Na talíři polévku bojatě posypte bylinkami. Podávejte nejlépe s domácími nudlemi a třeba „bochánkem“, jak se říká u nás doma.

 

DSC01945 (Large)


Bochánek
2 vejce rozšlehejte společně s asi 2 lžícemi mouky. Šlehejte pečlivě, dokud se mouka s vajíčkem nespojí. Osolte a přidejte strouhanku – od oka, hustotu poznáte tak, že se dá směs skoro lít, ale zároveň je pevná. Vylijte na pánev, kde jste nechali rozpálit trochu oleje a opečte z obou stran do zlatova. Rozkrájejte na proužky.

 

 

 

 

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky