Domácí paštika s portským vínem a brusinkami
Neskutečná slast...
12 prosince, 2020
Na tento recept jsem obzvláště pyšná. Opravdu je jen a jen můj, protože jsem si ho z několika různých zdrojů vymazlila k dokonalosti. Kdo u mě paštiku ochutnal, nezapomněl! Rozhodně to není dietní záležitost, ale odolejte!!! Podávám ji nejraději s domácími houstičkami nebo mým kváskovým chlebem.
DOMÁCÍ PAŠTIKA S PORTSKÝM VÍNEM A BRUSINKAMI
Doba přípravy: 15 min. + 20 min. na dokončení
Doba vaření: 20 min.
Ingredience:
500 g krůtích nebo kachních jater
2 lžíce másla
2 šalotky
1,5 dcl portského vína
150 ml kuřecího vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř
lístečky asi ze 3 snítek tymiánu
větvičku rozmarýnu
menší hrst sušených brusinek
NA DOKONČENÍ:
180 g másla
100 ml smetany ke šlehání
mandle, brusinky a bylinky na ozdobu
50 g másla na polití
Postup:
- Očistěte jatýrka tak, aby na nich nezůstaly blanky. Omyjete je, osušte a nakrájejte na kousky.
- Na pánvi opečte dosklovata na 2 lžících másla šalotku. Po chvilce vhoďte játra. Restujte. Když se játra zatáhnou, podlijte je portským vínem. Když se víno trochu odpaří, přilijte vývar. Játra by neměla v tekutině plavat, měla by být ponořená asi do poloviny. Osolte, opepřete, přidejte tymián, celou větvičku rozmarýnu a brusinky. Duste doměkka asi 15 minut.
- Po změknutí vyjměte rozmarýn a směs rozmixujte tyčovým mixérem společně s máslem dohladka – konzistence připomíná hustou omáčku. Doporučuji mixovat ve vysoké nádobě! Poté vmíchejte smetanu a dochuťte, je – li potřeba. Paštika by měla být lehce přesolená.
- Výslednou dobrotu nalijte do keramické či skleněné nádoby – buď do jedné větší nebo do malých mističek, každý má pak svoji porci. Ozdobte mandlemi, brusinkami a bylinkami.
- Rozpusťte máslo a paštiku jím polijte. Ztuhne a bude to nádhera! Přikryjte nádobu či mističky víkem nebo potravinovou fólií a vložte do chladničky. Paštika by měla tuhnout cca. 3 – 4 hodiny, já ji nechávám i přes noc. Krásně se rozleží a vyniknou všechny chutě.
- Podávejte s pečivem, inspirace zde: Domácí houstičky nebo Nadýchané housky
Napsat komentář