Domácí paštika s portským vínem a brusinkami

Neskutečná slast...

12 prosince, 2020

Na tento recept jsem obzvláště pyšná. Opravdu je jen a jen můj, protože jsem si ho z několika různých zdrojů vymazlila k dokonalosti. Kdo u mě paštiku ochutnal, nezapomněl! Rozhodně to není dietní záležitost, ale odolejte!!! Podávám ji nejraději s domácími houstičkami nebo mým kváskovým chlebem.

 

 

DOMÁCÍ PAŠTIKA S PORTSKÝM VÍNEM A BRUSINKAMI

Doba přípravy: 15 min. + 20 min. na dokončení

Doba vaření: 20 min.

Ingredience:

500 g krůtích nebo kachních jater

2 lžíce másla

2 šalotky

1,5 dcl portského vína

150 ml kuřecího vývaru

sůl

čerstvě mletý pepř

lístečky asi ze 3 snítek tymiánu

větvičku rozmarýnu

menší hrst sušených brusinek

 

NA DOKONČENÍ:

180 g másla

100 ml smetany ke šlehání

mandle, brusinky a bylinky na ozdobu

50 g másla na polití

 

Postup:

  1. Očistěte jatýrka tak, aby na nich nezůstaly blanky. Omyjete je, osušte a nakrájejte na kousky.

  2. Na pánvi opečte dosklovata na 2 lžících másla šalotku. Po chvilce vhoďte játra. Restujte. Když se játra zatáhnou, podlijte je portským vínem. Když se víno trochu odpaří, přilijte vývar. Játra by neměla v tekutině plavat, měla by být ponořená asi do poloviny. Osolte, opepřete, přidejte tymián, celou větvičku rozmarýnu a brusinky. Duste doměkka asi 15 minut.

  3. Po změknutí vyjměte rozmarýn a směs rozmixujte tyčovým mixérem společně s máslem dohladka – konzistence připomíná hustou omáčku. Doporučuji mixovat ve vysoké nádobě! Poté vmíchejte smetanu a dochuťte, je – li potřeba. Paštika by měla být lehce přesolená.
  4. Výslednou dobrotu nalijte do keramické či skleněné nádoby – buď do jedné větší nebo do malých mističek, každý má pak svoji porci. Ozdobte mandlemi, brusinkami a bylinkami.

  5. Rozpusťte máslo a paštiku jím polijte. Ztuhne a bude to nádhera! Přikryjte nádobu či mističky víkem nebo potravinovou fólií a vložte do chladničky. Paštika by měla tuhnout cca. 3 – 4 hodiny, já ji nechávám i přes noc. Krásně se rozleží a vyniknou všechny chutě.
  6. Podávejte s pečivem, inspirace zde: Domácí houstičky nebo Nadýchané housky

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky