Domácí houstičky
Nebudete chtít jiné!
16 srpna, 2016
Nejúžasnější housky, co znám! Tento recept jsem převzala o Dity P. Z těsta peču malé houstičky i velké housky. Vynikající záležitost! Jsou krásně nadýchané a vláčné.
♥ Dita má v receptu počet větších housek 12, ale mně to těsto vychází tak, jak uvádím.
DOMÁCÍ HOUSTIČKY
Doba přípravy: 15 min. / kynutí 1 hod. a 20 min.
Doba pečení: 30 min.
Na 10 malých nebo 7 velkých housek:
500 g hladké mouky + na posypání válu
20 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
1 žloutek
200 ml mléka + 2-3 lžíce navíc
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
3 lžíce sádla
1 lžička soli
1 bílek na potření
hrubá sůl, mák, kmín či semínka na posypání
Postup:
1. Zadělejte si těsto. Buď to za vás udělá domácí pekárna a vy housky poté pečete v troubě, nebo si dáte poctivou práci: Mouku prosejte do mísy, uprostřed vytvořte důlek, do něj rozdrobte droždí,
zasypte cukrem a zalijte trochou mléka. Vzejde kvásek a vy pak do mísy přidáte jogurt, sádlo, žloutek, sůl a zbylé mléko. Vypracujte pružné těsto. Nechte ho minimálně hodinu kynout, musí
zdvojnásobit objem.
2. Vykynuté těsto na válu ještě trochu propracujte (já s ním zlehka házím o vál, aby se hezky provzdušnilo) a odřezávejte – odtrhávejte kousky, ze kterých budou válečky. Troubu mezitím
předehřejte na 180´C. Každou housku vytvořte ze třech válečků jako cop. Skládejte na plech a nechte pak ještě 20 minut dokynout. Ušlehejte bílek s trochou mléka, housky mašlovačkou potřete
a posypejte dle libosti.
3. Ve vyhřáté troubě pečte dozlatova, trvá to max. 30 minut. Je dobré na dno trouby postavit nádobu s vodou.
Napsat komentář