Podzimní kuře

Hraje všemi barvami...

31 října, 2020

Zase jeden spontánní recept, který vzniknul včera a sklidil velký úspěch. Když jsem řekla, že ho zveřejním (vždycky se rozhoduji až poté, co řeknou spolustrávníci) a pojmenuji „podzimní kuře“, syn poznamenal, že ty barvy k tomu prostě sedí. Musím vám říct, že zkaramelizovaná jablka s oříšky koupající se ve směsi olivového oleje, másla a výpeku z kuřete, lehce ovoněná majoránkou… To byla trefa. 

PODZIMNÍ KUŘE

Doba přípravy: 20 min.

Doba pečení: 75 min.

 

 

Ingredience:

30 ml olivového oleje

kuřecí čtvrtky podle počtu osob

sůl

kari koření

mletá paprika

2 lžíce sušené majoránky

1 velká cibule pokrájená na klínky

4 menší jablka nakrájená na měsíčky

2 hrsti lískových oříšků

plátky másla na pokladení na maso před pečením a před dokončením

 

Postup:

  1. Rozehřejte si troubu na 200´C.
  2. Do pekáče, který má víko, nalijte polovinu olivového oleje.
  3. Kuřecí čtvrtky omyjte, osušte a z obou stran osolte. Vložte je do pekáče a zalijte zbytkem oleje. Posypejte je nyní zlehka kari kořením a trochu více mletou paprikou. Nakonec přijde majoránka. Nešetřete s ní. Já ji kombinuji s čerstvou.
  4. Kolem masa rozmístěte klínky cibule a jablka. Vsypejte také oříšky.
  5. Pekáč přikryjte víkem a vložte do rozpálené trouby. Pečte hodinu, pokud bude potřeba, podlijte občas horkou vodou nebo vývarem.
  6. Po hodině odkryjte víko a na každou čtvrtku kuřete dejte plátek másla. Vytvoří kůrku. Vraťte do trouby, přepněte na gril a dopékejte bez víka ještě 15 minut. Pokud se vám zdá kůže tmavá, snižte teplotu.
  7. Upečené kuře podávejte se špeclemi. Já jsem tentokrát použila kupované, pokud si chcete připravit domácí, jeden z receptů najdete zde: Sýrové špecle s opečenou cibulkou

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky