Podzimní kuře
Hraje všemi barvami...
31 října, 2020
Zase jeden spontánní recept, který vzniknul včera a sklidil velký úspěch. Když jsem řekla, že ho zveřejním (vždycky se rozhoduji až poté, co řeknou spolustrávníci) a pojmenuji „podzimní kuře“, syn poznamenal, že ty barvy k tomu prostě sedí. Musím vám říct, že zkaramelizovaná jablka s oříšky koupající se ve směsi olivového oleje, másla a výpeku z kuřete, lehce ovoněná majoránkou… To byla trefa.
PODZIMNÍ KUŘE
Doba přípravy: 20 min.
Doba pečení: 75 min.
Ingredience:
30 ml olivového oleje
kuřecí čtvrtky podle počtu osob
sůl
kari koření
mletá paprika
2 lžíce sušené majoránky
1 velká cibule pokrájená na klínky
4 menší jablka nakrájená na měsíčky
2 hrsti lískových oříšků
plátky másla na pokladení na maso před pečením a před dokončením
Postup:
- Rozehřejte si troubu na 200´C.
- Do pekáče, který má víko, nalijte polovinu olivového oleje.
- Kuřecí čtvrtky omyjte, osušte a z obou stran osolte. Vložte je do pekáče a zalijte zbytkem oleje. Posypejte je nyní zlehka kari kořením a trochu více mletou paprikou. Nakonec přijde majoránka. Nešetřete s ní. Já ji kombinuji s čerstvou.
- Kolem masa rozmístěte klínky cibule a jablka. Vsypejte také oříšky.
- Pekáč přikryjte víkem a vložte do rozpálené trouby. Pečte hodinu, pokud bude potřeba, podlijte občas horkou vodou nebo vývarem.
- Po hodině odkryjte víko a na každou čtvrtku kuřete dejte plátek másla. Vytvoří kůrku. Vraťte do trouby, přepněte na gril a dopékejte bez víka ještě 15 minut. Pokud se vám zdá kůže tmavá, snižte teplotu.
- Upečené kuře podávejte se špeclemi. Já jsem tentokrát použila kupované, pokud si chcete připravit domácí, jeden z receptů najdete zde: Sýrové špecle s opečenou cibulkou
Napsat komentář