Sýrové špecle s opečenou cibulkou
Výlet do Alp...
11 února, 2019
Z mých receptů jste určitě již poznali, že mám moc ráda alpskou kuchyni. Špecle se dají kombinovat se spoustou ingrediencí. Nabízím vám sýrové s úžasnou opečenou cibulkou. Recept mám z německého časopisu. Garantuji vám, že budete vrnět blahem!
SÝROVÉ ŠPECLE S OPEČENOU CIBULKOU
Doba přípravy: 50 min.
Doba vaření: do 30 min.
6 porcí:
ŠPECLE:
6 vajec
2 lžičky soli
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
100 ml perlivé minerálky (já jsem neměla, obyčejná voda byla dostačující)
400 g polohrubé mouky
PŘÍSADY:
4 cibule
100 g másla
150 g tvrdého horského sýra z nepasterizovaného mléka – např. Appenzeller
100 g sýra Gruyère
svazek čerstvé petrželky
máslo na vymazání pekáčku
Postup:
- Prošlehejte vejce se solí a muškátovým oříškem. Přisypejte mouku a v kuchyňském robotu nebo ručním mixérem postupně vypracujte hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechejte 20 minut odpočívat.
- Mezitím si připravte cibule. Oloupejte je a nakrájejte na tenké plátky. V nepřilnavé pánvi si rozpusťte máslo a cibule na něm zvolna 15 minut opékejte do hněda. Teplotu regulujte tak, aby se nepřipálily.
- Nastrouhejte si nahrubo sýry.
- Ve vysokém hrnci uveďte vodu k varu a pomocí cedníku na špecle či halušky protlačujte těsto do vody. Špecle budou hned hotové, trvá to 2 – 3 minuty. Vyplavou na povrch. Uvařené špecle vyjměte děrovanou naběračkou nebo přelijte celý obsah hrnce do cedníku.
- Troubu rozehřejte na 150´C.
- Pekáček, pánev či hrnec, který můžete dát do trouby, vymažte máslem a přesuňte do něj špecle. Přimíchejte k nim sýry a vložte do trouby. Za pár minut se sýry rozpustí a máte hotovo.
- Špecle zasypejte opečenou cibulí a petrželkou a podávejte.
Napsat komentář