Francouzské brambory

Klasika našeho dětství...

7 ledna, 2020

Nevím, jak to máte s francouzskými bramborami vy, ale já jsem je v dětství nesnesla. Nevím, jestli se mi změnily chutě, nebo jsem je upekla jinak, ale po tolika letech jsem je připravila sama a chutnaly mi moc. A nejen mně. Základní recept jsem si maličko pozměnila a jsem moc spokojená. Ideální oběd nebo večeře nejen pro zimní časy. 

 

FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Doba přípravy: 30 min.

Doba vaření: 15 min.

Doba pečení: 30 min.

 

 

 

 

Na 4 porce si připravte:

 

1. KROK:

8 středně velkých brambor

5 vajec

1 lžíci sádla

1 velkou cibuli pokrájenou na kolečka

300 g uzeného masa

 

2. KROK:

200 ml smetany ke šlehání

100 ml zakysané smetany

3 vejce

sůl

½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

 

3. KROK:

1 lžíci sádla

strouhanku na vysypání pekáčku

sůl

čerstvě mletý pepř

 

 

 

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce téměř doměkka. Zároveň uvařte i vejce natvrdo.
  2. Mezitím v pánvi na lžíci sádla orestujte do mírně zlaté barvy cibuli. Nakrájejte uzené maso na kostičky, vyjměte cibuli a do výpeku teď vložte uzené. Opečte ho také do zlata.
  3. Rozehřejte si troubu na 200´C.
  4. Uvařené brambory oloupejte, vajíčka také. Obojí nakrájejte na plátky.
  5. Rozšlehejte obě smetany s vejci, směs osolte a ochuťte muškátovým oříškem.
  6. Pekáček vymažte sádlem a vysypejte strouhankou. Čeká vás vrstvení. Brambory budou ve 3 patrech – na dně a na povrchu.
  7. Na dno rozprostřete brambory, osolte je a opepřete. Na brambory přijde uzené, cibule, poté vařená vejce. Opět brambory, uzené a vejce a poslední vrstva brambor.

  8. Do pekáčku nyní rovnoměrně rozlijte smetanovo – vaječnou směs. Zasypejte pažitkou.

  9. Brambory vložte do trouby a zapékejte 30 minut.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

2 komentáře: “Francouzské brambory”

  1. Jiřina Gregorová napsal:

    Dělám hodně podobně. Jen do smetany přimíchávám plnotučnou hořčici:-)

Napsat komentář: Moms Hotel Tereza Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky