Francouzské brambory
Klasika našeho dětství...
7 ledna, 2020
Nevím, jak to máte s francouzskými bramborami vy, ale já jsem je v dětství nesnesla. Nevím, jestli se mi změnily chutě, nebo jsem je upekla jinak, ale po tolika letech jsem je připravila sama a chutnaly mi moc. A nejen mně. Základní recept jsem si maličko pozměnila a jsem moc spokojená. Ideální oběd nebo večeře nejen pro zimní časy.
FRANCOUZSKÉ BRAMBORY
Doba přípravy: 30 min.
Doba vaření: 15 min.
Doba pečení: 30 min.
Na 4 porce si připravte:
1. KROK:
8 středně velkých brambor
5 vajec
1 lžíci sádla
1 velkou cibuli pokrájenou na kolečka
300 g uzeného masa
2. KROK:
200 ml smetany ke šlehání
100 ml zakysané smetany
3 vejce
sůl
½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
3. KROK:
1 lžíci sádla
strouhanku na vysypání pekáčku
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce téměř doměkka. Zároveň uvařte i vejce natvrdo.
- Mezitím v pánvi na lžíci sádla orestujte do mírně zlaté barvy cibuli. Nakrájejte uzené maso na kostičky, vyjměte cibuli a do výpeku teď vložte uzené. Opečte ho také do zlata.
- Rozehřejte si troubu na 200´C.
- Uvařené brambory oloupejte, vajíčka také. Obojí nakrájejte na plátky.
- Rozšlehejte obě smetany s vejci, směs osolte a ochuťte muškátovým oříškem.
- Pekáček vymažte sádlem a vysypejte strouhankou. Čeká vás vrstvení. Brambory budou ve 3 patrech – na dně a na povrchu.
- Na dno rozprostřete brambory, osolte je a opepřete. Na brambory přijde uzené, cibule, poté vařená vejce. Opět brambory, uzené a vejce a poslední vrstva brambor.
- Do pekáčku nyní rovnoměrně rozlijte smetanovo – vaječnou směs. Zasypejte pažitkou.
- Brambory vložte do trouby a zapékejte 30 minut.
Dělám hodně podobně. Jen do smetany přimíchávám plnotučnou hořčici:-)
Děkuji za tip!