Houbový quiche
Voňavé a křehké pohoštění...
1 října, 2019
Mám pro vás další úžasný quiche, tentokrát s lesními houbami. Korpus opět patří francouzské kuchařce Julii Child, opravdu neznám lepší. Pokud máte rádi houby jako já, budete nadšeni. Quiche se báječně hodí třeba k večeři nebo jako pohoštění pro návštěvu. Já jsem ho pekla na oslavu tatínka mé kamarádky. Měl prý velký úspěch!
HOUBOVÝ QUICHE
Doba přípravy: 15 min. + 10 min.
Doba pečení: 10 min. + 25 min.
Ingredience:
TĚSTO:
280 g hladké mouky
1 lžička soli
¼ lžičky cukru
170 g studeného másla nasekaného na cca. centimetrové kousky
4 lžíce olivového oleje
1/3 hrnku ledové vody
NÁPLŇ:
1 lžíce másla
300 g lesních hub očištěných a nakrájených na kostičky
2 stroužky česneku
lístečky ze 4 snítek tymiánu
malá hrst nasekané máty
250 g ricotty
3 vejce
50 g nastrouhaného parmazánu
špetka muškátového oříšku
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Nejdříve si připravte těsto. Pokud jej budete těsto připravovat ručně, pracujte velmi rychle, abyste příliš nezahřáli máslo. V robotu bude těsto raz dva. Všechny suroviny smíchejte hodně rychle a na konci přilijte ledovou vodu. Ještě prohněťte – opět rychle a vytvořte z těsta kouli. Těsto by nemělo lepit a hotové je tehdy, když začíná tuhnout. Zabalte ho do fólie a vložte na půl hodiny do chladu.
- Mezitím si nachystejte náplň. V nepřilnavém kastrůlku poduste 10 minut houby na másle. Prolisujte k nim česnek a přidejte tymián s mátou. Osolte.
- Ricottu vyšlehejte s vejci a přisypejte parmazán, nastrouhejte muškátový oříšek a přidejte podušené houby. Promíchejte.
- Rozpalte si troubu na 200´C, horkovzdušnou na 180´C.
- Těsto položte na pomoučený vál a vyválejte ho dokulata. Mělo by být větší než forma, budete ho ohýbat přes okraje. Formu vymažte máslem. Válečkem do ní přeneste těsto a upravte tvar. Dno hustě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Předpečte korpus 10 minut.
- Po 10 minutách korpus vyjměte a nalijte na něj náplň. Vraťte do trouby a dopékejte ještě 25 minut dozlatova.
- Quiche podávejte teplý nebo studený. Obojí je úchvatné.
[…] jsem nevěděla, co s nasbíranými houbami, tak mě hned padl do oka recept od Mom´s hotel na houbový quiche. Musela jsem ho vyzkoušet. 🙂 A protože nám moc chutnal, tak se s vámi o […]
Moc a moc děkuji!