Quiche (slaný koláč) s cuketou a rajčaty

Quiche se nikdy nepřejí...

15 srpna, 2019

Mám pro vás další quiche – slaný koláč, který vás určitě potěší. Korpus opět opisuji od slavné francouzské kuchařky Julie Child, protože lepší neznám, a náplň jsem si vymyslela. Sáhla jsem po zdrojích ze zahrady. Po darované cuketě a svých rajčátkách a bylinkách.  

 

 

QUICHE (SLANÝ KOLÁČ) S CUKETOU A RAJČATY

 

Doba přípravy: 15 min. + 10 min.

Doba pečení: 10 min. + 25 min.

 

 

Ingredience na velkou koláčovou formu:

 

TĚSTO:

280 g hladké mouky

1 lžička soli

¼ lžičky cukru

170 g studeného másla nasekaného na cca. centimetrové kousky

4 lžíce olivového oleje

1/3 hrnku ledové vody

 

 

NÁPLŇ:

250 g mascarpone

3 vejce

sůl

čerstvě mletý pepř

špetka nastrouhaného muškátového oříšku

hrst čerstvé nasekané bazalky

kolečka cukety (počet podle toho, jak je velká)

2 velká rajčata nakrájená na kolečka

1 rozkrájená mozzarella

2 větvičky rozmarýnu nastříhané na kousky

pár lístků bazalky

 

Postup:

  1. Pokud budete těsto připravovat ručně, pracujte velmi rychle, abyste příliš nezahřáli máslo. V robotu bude těsto raz dva. Všechny suroviny smíchejte hodně rychle a na konci přilijte ledovou vodu. Ještě prohněťte – opět rychle a vytvořte z těsta kouli. Těsto by nemělo lepit a hotové je tehdy, když začíná tuhnout. Zabalte ho do fólie a vložte na půl hodiny do chladu.
  2. Mezitím si připravte náplň. Mascarpone vyšlehejte s vejci, osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Vmíchejte nasekanou bazalku.

  3. Rozpalte si troubu na 200´C, horkovzdušnou na 180´C.
  4. Těsto položte na pomoučený vál a vyválejte ho dokulata. Mělo by být větší než forma, budete ho ohýbat přes okraje. Formu vymažte máslem. Válečkem do ní přeneste těsto a upravte tvar. Dno hustě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Předpečte korpus 10 minut.
  5. Nalijte na předpečený korpus náplň a na ni rozložte vějířovitě dokola cuketu. Naskládejte k ní i rajčata a podél okraje mozzarellu. Rozložte po koláči rozmarýn a lístky bazalky, opepřete, vraťte do trouby a dopékejte ještě 25 minut.

  6. Quiche podávejte teplý i studený, obě varianty jsou úžasné.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

4 komentáře: “Quiche (slaný koláč) s cuketou a rajčaty”

  1. Veronika napsal:

    Bylo mi ctí ochutnat jako první!! Mohu jen doporučit. Veronika

  2. Pavla napsal:

    Miluju Quiche! Určitě zkusím… no… samozřejmě bych brala kdyby mi ho někdo dodal hotový, ale obávám se že nejsou lidi 😀

Napsat komentář: Veronika Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky