Quiche (slaný koláč) s cuketou a rajčaty
Quiche se nikdy nepřejí...
15 srpna, 2019
Mám pro vás další quiche – slaný koláč, který vás určitě potěší. Korpus opět opisuji od slavné francouzské kuchařky Julie Child, protože lepší neznám, a náplň jsem si vymyslela. Sáhla jsem po zdrojích ze zahrady. Po darované cuketě a svých rajčátkách a bylinkách.
QUICHE (SLANÝ KOLÁČ) S CUKETOU A RAJČATY
Doba přípravy: 15 min. + 10 min.
Doba pečení: 10 min. + 25 min.
Ingredience na velkou koláčovou formu:
TĚSTO:
280 g hladké mouky
1 lžička soli
¼ lžičky cukru
170 g studeného másla nasekaného na cca. centimetrové kousky
4 lžíce olivového oleje
1/3 hrnku ledové vody
NÁPLŇ:
250 g mascarpone
3 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
hrst čerstvé nasekané bazalky
kolečka cukety (počet podle toho, jak je velká)
2 velká rajčata nakrájená na kolečka
1 rozkrájená mozzarella
2 větvičky rozmarýnu nastříhané na kousky
pár lístků bazalky
Postup:
- Pokud budete těsto připravovat ručně, pracujte velmi rychle, abyste příliš nezahřáli máslo. V robotu bude těsto raz dva. Všechny suroviny smíchejte hodně rychle a na konci přilijte ledovou vodu. Ještě prohněťte – opět rychle a vytvořte z těsta kouli. Těsto by nemělo lepit a hotové je tehdy, když začíná tuhnout. Zabalte ho do fólie a vložte na půl hodiny do chladu.
- Mezitím si připravte náplň. Mascarpone vyšlehejte s vejci, osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Vmíchejte nasekanou bazalku.
- Rozpalte si troubu na 200´C, horkovzdušnou na 180´C.
- Těsto položte na pomoučený vál a vyválejte ho dokulata. Mělo by být větší než forma, budete ho ohýbat přes okraje. Formu vymažte máslem. Válečkem do ní přeneste těsto a upravte tvar. Dno hustě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Předpečte korpus 10 minut.
- Nalijte na předpečený korpus náplň a na ni rozložte vějířovitě dokola cuketu. Naskládejte k ní i rajčata a podél okraje mozzarellu. Rozložte po koláči rozmarýn a lístky bazalky, opepřete, vraťte do trouby a dopékejte ještě 25 minut.
- Quiche podávejte teplý i studený, obě varianty jsou úžasné.
Bylo mi ctí ochutnat jako první!! Mohu jen doporučit. Veronika
Moc si toho vážím, Verunko! Děkuji!
Miluju Quiche! Určitě zkusím… no… samozřejmě bych brala kdyby mi ho někdo dodal hotový, ale obávám se že nejsou lidi 😀
Co Ty víš? Ať už ho připraví kdokoliv, hlavně, ať se povede!