Velikonoční linecká vajíčka
Hody, hody, doprovody, dejte vejce slepovaný...
13 dubna, 2019
Myslím si, že je veliká škoda péct linecké cukroví pouze jednou ročně, a to na Vánoce. Pokud se mnou souhlasíte, vytáhněte tvořítka ve tvaru vajíček (nebo klidně zvířátek) a pojďte na to se mnou.
VELIKONOČNÍ LINECKÁ VAJÍČKA
Doba přípravy: 15 min. těsto + nějaký čas na vykrajování
Doba pečení: 1 plech cca. 8 min.
Na cca. 20 velkých a malých vajíček:
300 g co nejkvalitnější hladké mouky
200 g co nejlepšího vychlazeného másla
90 g moučkového cukru
10 g domácího vanilkového cukru – recept:Domácí vanilkový cukr
2 vychlazené žloutky
kůra z 1 citrónu nastrouhaná najemno
¼ lžičky natlučeného hřebíčku
¼ lžičky mleté skořice
džem např. z červeného rybízu (pokud nemáte domácí, pak co nejkvalitnější kupovaný)
Postup:
- Můžete použít robota, tedy veškeré suroviny zpracovat najednou. Při ruční práci postupujte tak, abyste těsto zpracovávali co nejrychleji. Mouku smíchejte s cukrem, kůrou a kořením. Vysypejte je na vál a přidejte máslo. Musí být studené. Okamžitě ho nasekejte a vpracujte do těsta. Vznikne vám drobenka, ke které přidáte žloutky. Spojte v hlaďoučké těsto. Pokud je těsto málo vlhké, přilijte lžíci studené vody. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici nejméně hodinu odpočívat. Já si ho připravuji klidně i den předem.
- Troubu si rozpalte na 160´C, horkovzdušnou na 150´C. Plechy vyložte pečicím papírem. Těsto si rozdělte na dvě půlky a jednu vraťte do lednice. Musíte se snažit pracovat svižně, aby těsto příliš nezměklo.
- Vykrajujte požadované tvary, vždy jednu půlku plnou a jednu s otvorem.
- Každý plech pečte asi 8 minut, musíte to ale odhadnout sami, co trouba, to jiný průběh. Cukroví musí být narůžovělé, lehoulince do světle hnědé barvy.
- Nechte cukroví zcela zchladnout a pak jej slepujte marmeládou. Nechejte odležet týden.
Napsat komentář