Velikonoční linecká vajíčka

Hody, hody, doprovody, dejte vejce slepovaný...

Duben 13, 2019

Myslím si, že je veliká škoda péct linecké cukroví pouze jednou ročně, a to na Vánoce. Pokud se mnou souhlasíte, vytáhněte tvořítka ve tvaru vajíček (nebo klidně zvířátek) a pojďte na to se mnou. 

 

 

VELIKONOČNÍ LINECKÁ VAJÍČKA

 

Doba přípravy: 15 min. těsto + nějaký čas na vykrajování

Doba pečení: 1 plech cca. 8 min.

 

Na cca. 20 velkých a malých vajíček:

 

300 g co nejkvalitnější hladké mouky

200 g co nejlepšího vychlazeného másla

90 g moučkového cukru

10 g domácího vanilkového cukru – recept:Domácí vanilkový cukr

2 vychlazené žloutky

kůra z 1 citrónu nastrouhaná najemno

¼ lžičky natlučeného hřebíčku

¼ lžičky mleté skořice

džem např. z červeného rybízu (pokud nemáte domácí, pak co nejkvalitnější kupovaný)

 

 

Postup:

 

  1. Můžete použít robota, tedy veškeré suroviny zpracovat najednou. Při ruční práci postupujte tak, abyste těsto zpracovávali co nejrychleji. Mouku smíchejte s cukrem, kůrou a kořením. Vysypejte je na vál a přidejte máslo. Musí být studené. Okamžitě ho nasekejte a vpracujte do těsta. Vznikne vám drobenka, ke které přidáte žloutky. Spojte v hlaďoučké těsto. Pokud je těsto málo vlhké, přilijte lžíci studené vody. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici nejméně hodinu odpočívat. Já si ho připravuji klidně i den předem.
  2. Troubu si rozpalte na 160´C, horkovzdušnou na 150´C. Plechy vyložte pečicím papírem. Těsto si rozdělte na dvě půlky a jednu vraťte do lednice. Musíte se snažit pracovat svižně, aby těsto příliš nezměklo.
  3. Vykrajujte požadované tvary, vždy jednu půlku plnou a jednu s otvorem.

  4. Každý plech pečte asi 8 minut, musíte to ale odhadnout sami, co trouba, to jiný průběh. Cukroví musí být narůžovělé, lehoulince do světle hnědé barvy.
  5. Nechte cukroví zcela zchladnout a pak jej slepujte marmeládou. Nechejte odležet týden.

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky