Segedínský guláš

Česká voňavá klasika...

Květen 4, 2018

Segedín je jedno z mála jídel, které jsem jako malá ve školní jídelně vždycky snědla. A to jsem ještě nevěděla, jak chutná poctivý domácí. U nás se nevařil, začala jsem s ním až já, a to nedávno. Vzala jsem si z různých receptů trochu a vytvořila si svou verzi, která je v naší rodině velice oblíbená. Třeba tuto dobrotu zkusíte uvařit podle mě. Dejte si k tomu knedlíky, které u mě také najdete.

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Doba přípravy: 30 min.

Doba vaření: 2 hod.

 

 

Na 4 porce potřebujete:

2 lžíce sádla

kousek slaniny vcelku

750 g vepřové plece

1 velkou cibuli

1 lžíci mleté papriky

1 zarovnanou lžíci hladké mouky

sůl

pepř

½ lžíce kmínu

150 ml bílého vína

300 ml vývaru na podlévání (případně vroucí vody)

1 měkké rajče nebo 2 lžíce protlaku

2 bobkové listy

400 g kysaného zelí

1 kelímek zakysané smetany

50 ml smetany ke šlehání

 

Postup:

  1. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. V silnostěnném kastrolu (já používám litinový) rozehřejte sádlo s kouskem slaniny. Opečte zprudka maso, dokud se nezatáhne. Poté ho vyjměte. Slaninu ponechte.
  2. Vhoďte do kastrolu nyní cibuli a opékejte ji, dokud nezačne měnit barvu. Pak ji poprašte paprikou a rychle míchejte, aby nezhořkla. Stačí půl minuty. Vraťte do kastrolu maso, zasypejte ho moukou, osolte, opepřete, okmínujte a podlijte vínem.
  3. Promíchejte vše, počkejte, až se polovina tekutiny odpaří, pak maso podlijte vývarem či vroucí vodou tak, aby neplavalo. Přidejte rajče nebo protlak. Vhoďte bobkový list, ztlumte teplotu a zvolna vařte 1,5 hodiny. Podle potřeby podlévejte.
  4. Mezitím si uvařte knedlíky: Houskový knedlík v hrnečku
  5. Když je maso měkké, přidejte k němu zelí. Promíchejte a duste spolu ještě asi 20 minut, dokud nezměkne i zelí. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu, minutu provařte a zjemněte ještě sladkou smetanou.

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky