Segedínský guláš
Česká voňavá klasika...
4 května, 2018
Segedín je jedno z mála jídel, které jsem jako malá ve školní jídelně vždycky snědla. A to jsem ještě nevěděla, jak chutná poctivý domácí. U nás se nevařil, začala jsem s ním až já, a to nedávno. Vzala jsem si z různých receptů trochu a vytvořila si svou verzi, která je v naší rodině velice oblíbená. Třeba tuto dobrotu zkusíte uvařit podle mě. Dejte si k tomu knedlíky, které u mě také najdete.
SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ
Doba přípravy: 30 min.
Doba vaření: 2 hod.
Na 4 porce potřebujete:
2 lžíce sádla
kousek slaniny vcelku
750 g vepřové plece
1 velkou cibuli
1 lžíci mleté papriky
1 zarovnanou lžíci hladké mouky
sůl
pepř
½ lžíce kmínu
150 ml bílého vína
300 ml vývaru na podlévání (případně vroucí vody)
1 měkké rajče nebo 2 lžíce protlaku
2 bobkové listy
400 g kysaného zelí
1 kelímek zakysané smetany
50 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. V silnostěnném kastrolu (já používám litinový) rozehřejte sádlo s kouskem slaniny. Opečte zprudka maso, dokud se nezatáhne. Poté ho vyjměte. Slaninu ponechte.
- Vhoďte do kastrolu nyní cibuli a opékejte ji, dokud nezačne měnit barvu. Pak ji poprašte paprikou a rychle míchejte, aby nezhořkla. Stačí půl minuty. Vraťte do kastrolu maso, zasypejte ho moukou, osolte, opepřete, okmínujte a podlijte vínem.
- Promíchejte vše, počkejte, až se polovina tekutiny odpaří, pak maso podlijte vývarem či vroucí vodou tak, aby neplavalo. Přidejte rajče nebo protlak. Vhoďte bobkový list, ztlumte teplotu a zvolna vařte 1,5 hodiny. Podle potřeby podlévejte.
- Mezitím si uvařte knedlíky: Houskový knedlík v hrnečku
- Když je maso měkké, přidejte k němu zelí. Promíchejte a duste spolu ještě asi 20 minut, dokud nezměkne i zelí. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu, minutu provařte a zjemněte ještě sladkou smetanou.
Napsat komentář