Bramboračka plná hub a zeleniny

Polévka "do závějí"...

24 listopadu, 2017

Podobnou polévku jsem ochutnala na pěveckém soustředění sboru, se kterým jsem si zazpívala. Vařila ji moc milá zpěvačka Markéta. Možná jsem měla tak strašný hlad, že mi tahle bramboračka tak učarovala, ale to, že byla dokonalá, byl fakt. Ptala jsem se Markéty, jak polévku vařila. Už jen konzistencí byla trochu odlišná od klasické bramboračky.  Tady máte odpověď.: Přepuštěné máslo, hodně cibule a česneku, místo sušených hub čerstvé (mražené), místo zahušťování je polévka částečně rozmixovaná, mrkev se přidává až nakonec, aby byla křupavá… No, pojďte se do toho pustit. Připravte se na to, že je to takzvaná „polévka do závějí“, jak říká můj tatínek.

 

 

BRAMBORAČKA PLNÁ HUB A ZELENINY

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: 30 min.

 


Na 6 porcí budete potřebovat:

 

2 lžíce másla (máte – li, pak použijte přepuštěné máslo Ghí)

2 velké cibule nakrájené na kostičky

4 stroužky česneku posekané na kousky

200 g čerstvých nebo mražených lesních hub

½ celeru pokrájeného na kostičky

2 petržele pokrájené na kostičky

4 velké brambory nakrájené na osminky

1 l hovězího vývaru

větvička libečku

1 velká nebo 2 malé mrkve pokrájené na drobné kostičky

sůl

čerstvě mletý pepř

hrst majoránky

 

bylinky k podávání (pažitka, petrželka, libeček..)

 

 

Postup:

  1. Na másle nechejte zesklovatět cibuli a přihoďte k ní česnek. Po minutě přidejte houby a opékejte je na základu asi 5 minut. Na řadě jsou celer s petrželí. Orestujte vše společně asi 5 minut.
  2. Zalijte základ vývarem. Vložte libeček. Při mírné teplotě vařte polévku pod pokličkou 25 minut.
  3. Tyčovým mixérem ji rozmixujte částečně dohladka. Nechejte maličké kousky zeleniny.
  4. Teprve teď nasypejte do polévky mrkev a povařte ji ještě 5 minut. Cílem je, aby byla křupavá.
  5. Ke konci přisypte majoránku. Podle potřeby dosolte a opepřete.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

2 komentáře: “Bramboračka plná hub a zeleniny”

  1. Jířa Gregorová napsal:

    Výborná! Trošku jsem si upravila (polovinu hub rozmixovala a polovinu nechala, aby byly vidět). Luxusní záležitost a navíc bez zahušťování moukou. Ani manžel neměl řeči, že to je řidké, když v tom není jíška /to tajemství jsem mu ani neřekla;-)/

Napsat komentář: Jířa Gregorová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky