Chlupaté knedlíky s uzeným a se zelím

Něco mezi bramborovým knedlíkem a haluškami...

6 října, 2017

Chlupaté knedlíky pro mě byly donedávna obestřené tajemstvím. Kdyby mě můj muž nepožádal, abych je uvařila, asi bych po významu jejich názvu stále ještě nepátrala. Přiznám se, že se mi prostě nelíbil.  Tušila jsem, že jde o bramborové knedlíky nepravidelného tvaru, ale až nyní jsem pochopila, že pomyslné „chlupy“ tvoří napůl syrové strouhané brambory. Moje oblíbená kuchařka „Poklady naší kuchyně“ od Romana Vaňka je vždycky jistota. A chuť? V kombinaci s kysaným zelím a opečeným uzeným je prostě báječná!

 ♥  Doporučuji tento pokrm naplánovat společně s uzenou polévkou. Uvaříte si tak maso a budete mít zároveň polévku jako první chod. Polévka z uzeného masa – uzená polévka

 

 

CHLUPATÉ KNEDLÍKY S UZENÝM A SE ZELÍM

 

Doba přípravy: cca. 40 min.

Doba vaření: do 30 min.

 

 

Pro 4 osoby budete potřebovat:

 

1 lžíci sádla

1 cibuli posekanou nadrobno

500 g uvařeného uzeného masa

500 g kysaného zelí

 

CHLUPATÉ KNEDLÍKY:

250 g brambor uvařených ve slupce

250 g syrových oloupaných brambor

3 vejce

300 g hrubé mouky

sůl

 

K PODÁVÁNÍ:

1 lžíci sádla

1 cibuli posekanou nadrobno

 

 

 

Postup:

 

  1. Uvařené uzené nakrájejte na kostičky. Nejdříve si v kastrole na rozehřátém sádle nechejte zesklovatět cibuli, na které uzené opečete. Bude to trvat jen pár minut. Poté přidejte do kastrolu okapané zelí a vmíchejte ho k masu.
  2. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Naopak syrové brambory nastrouhejte najemno. Důkladně přitom nechejte odkapávat vodu.
  3. V míse smíchejte obojí nastrouhané brambory s vejci, přisypejte mouku a osolte. Vymíchejte hustší těsto. Ve vysokém hrnci přiveďte k varu vodu. Osolte ji.
  4. Tvořte rukama z těsta šišky (noky) a házejte je do vroucí vody. Vařte 6 – 7 minut. Uvařené knedlíky vyplavou na hladinu.
  5. Mezitím zprudka opečte dozlatova cibulku, kterou budete potřebovat k podávání.
  6. Uvařené knedlíky naservírujte na talíř, položte na ně zelí s uzeným a ozdobte opečenou cibulkou.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky