Polévka z uzeného masa – uzená polévka
Poctivá a silná
15 srpna, 2016
Když vaříte uzené, je jistě hřích vylít vodu, ve které celou dobu toto úžasné maso plavalo. Místo toho z ní vykouzlete polévku. Zabijete dvě mouchy jednou ranou a nebudete litovat! Než jsem přišla na tu pravou uzenou polévku, říkávala jsem jí „nádražácká“ – přišla mi téměř bez chuti, divná, o ničem.. Ale pak jsem se nechala inspirovat časopisem Apetit a rázem změnila názor. Je to mňamka! Uzené kupuji u našeho řezníka nebo v Globusu.
POLÉVKA Z UZENÉHO MASA – UZENÁ POLÉVKA
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 70 min.
Na 6 porcí:
1 kg uzených žeber či plece
1 větší cibule, pokrájená nadrobno (já ještě jednu vcelku povařím)
1 větší mrkev, očištěná a pokrájená
1/4 celeru
větvička libečku
špetka majoránky
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
2 lžíce sádla
200 g krup
čerstvá petrželka
sůl
Postup:
- Uzené omyjte, v hrnci zalijte vodou (pozor, nesolte – maso je slané dost), přidejte k němu celer, mrkev, libeček, bobkové listy, nové koření i pepř a asi hodinu vařte do změknutí.
- Mezitím připravte kroupy. Zalijte je nejméně dvojnásobkem neosolené vody a uvařte je podle návodu na obal, aby zůstaly pevné. Sceďte je a propláchněte studenou vodou – zbavíte je tím nežádoucího šlemu.
- V jiném hrnci osmahněte na sádle cibuli tak, aby začala zlátnout; trvá to asi pět minut. Slijte na ni vývar z uzeného i se zeleninou a vařte asi 10 minut.
- Nakrájejte maso na drobné kousky a spolu s kroupami ho přidejte do polévky. Ještě 5 minut povařte, pak podle chuti osolte a vsypte majoránku a nasekanou petrželku.
Napsat komentář