Cuketové bramboráky
Bramboráky nemusí být jen bramborové...
11 září, 2017
Zbožňuji bramboráky! Občas zkusím nahradit polovinu brambor třeba celerem Celerové bramboráky nebo cuketami. Chuť je vždy famózní. Nemá moc cenu zkoušet bramboráky z nových brambor, ty jsou totiž příliš vodnaté. Zkusila jsem nahradit polovinu mouky strouhankou a myslím, že to pomohlo k výsledné křupavosti.
CUKETOVÉ BRAMBORÁKY
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: cca. 30 min.
Pro 4 osoby:
cca. 500 g pozdních brambor
cca. 500 g cukety
2 lžičky soli
1 vejce
5 velkých stroužků česneku (pokud není silný, klidně přidejte)
hrst majoránky – čerstvé nebo sušené
čerstvě mletý pepř
70 g strouhanky
30 g hladké mouky (upravíte podle hustoty těsta)
rostlinný a olivový olej na smažení (já kombinuji 2:1)
Postup:
- Oloupejte brambory, rozřízněte cuketu a vydlabejte z ní semínka. Obojí nahrubo nastrouhejte do mísy a rukama vymačkejte vodu.
- Osolte a nechte 10 minut odpočívat. Poté opět vymačkejte a slijte vodu.
- Přidejte do mísy vejce, česnek a majoránku. Pokud použijete sušenou, promněte ji v dlani, aby se rozvoněla. Opepřete. Vmíchejte strouhanku a mouku – postupně, možná nebudete potřebovat tolik. Záleží na vodnatosti brambor.
- Rozpalte v pánvi olej. Rukama tvořte placičky, které položíte na pánev a opatrně „rozplácnete“. Čím tenčí budou, tím budou křupavější.
- Smažte bramboráky z obou stran dozlatova, poté nechejte okapat na papírové utěrce.
Leave a Reply