Cuketové bramboráky

Bramboráky nemusí být jen bramborové...

Září 11, 2017

Zbožňuji bramboráky! Občas zkusím nahradit polovinu brambor třeba celerem Celerové bramboráky  nebo cuketami. Chuť je vždy famózní. Nemá moc cenu zkoušet bramboráky z nových brambor, ty jsou totiž příliš vodnaté. Zkusila jsem nahradit polovinu mouky strouhankou a myslím, že to pomohlo k výsledné křupavosti.

 

CUKETOVÉ BRAMBORÁKY

 

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: cca. 30 min.

 

 

Pro 4 osoby:

 

cca. 500 g pozdních brambor

cca. 500 g cukety

2 lžičky soli

1 vejce

5 velkých stroužků česneku (pokud není silný, klidně přidejte)

hrst majoránky – čerstvé nebo sušené

čerstvě mletý pepř

70 g strouhanky

30 g hladké mouky (upravíte podle hustoty těsta)

rostlinný a olivový olej na smažení (já kombinuji 2:1)

 

 

Postup:

  1. Oloupejte brambory, rozřízněte cuketu a vydlabejte z ní semínka. Obojí nahrubo nastrouhejte do mísy a rukama vymačkejte vodu.
  2. Osolte a nechte 10 minut odpočívat. Poté opět vymačkejte a slijte vodu.
  3. Přidejte do mísy vejce, česnek a majoránku. Pokud použijete sušenou, promněte ji v dlani, aby se rozvoněla. Opepřete. Vmíchejte strouhanku a mouku – postupně, možná nebudete potřebovat tolik. Záleží na vodnatosti brambor.
  4. Rozpalte v pánvi olej. Rukama tvořte placičky, které položíte na pánev a opatrně „rozplácnete“. Čím tenčí budou, tím budou křupavější.
  5. Smažte bramboráky z obou stran dozlatova, poté nechejte okapat na papírové utěrce.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky