Dušená vepřová panenka se sýrovou omáčkou a opečenými bramborami

Hebká omáčka s jemným masem...

30 srpna, 2017

Vepřovou panenku většinou připravuji jinak – jako steaky. Zprudka maso opékám a poté nechávám „dojít“ v troubě. Tak se to dělá, když chcete krásně růžové maso. Tentokrát jsem ho zkusila prostě a jednoduše podusit s bílým vínem a vůbec to nebyl špatný nápad! Sýrová omáčka s panenkou pak výborně zafungovala, bazalka přidala pomyslnou tečku a opečené brambory se staly ideální přílohou.

 

 

DUŠENÁ VEPŘOVÁ PANENKA SE SÝROVOU OMÁČKOU A OPEČENÝMI BRAMBORAMI

 

Doba přípravy: 15 min.

Doba vaření: 30 min.

 

 

 

 

 

Na 4 porce si připravte:

 

MASO:

 

2 lžíce olivového oleje

2 vepřové panenky

sůl

čerstvě mletý pepř

150 ml bílého vína

 

SÝROVÁ OMÁČKA:

 

2 lžíce másla

1 lžíci hladké mouky

200 ml mléka

200 g sýru cheddar

1 stroužek česneku

2 lžíce bílého vína

100 ml smetany ke šlehání

sůl

 

OPEČENÉ BRAMBORY:

 

6 velkých brambor

sůl

olivový olej

 

 

Postup:

  1. Oloupané brambory nakrájejte na měsíčky, osolte je, pokapejte olivovým olejem a opečte je buď ve fritéze, v troubě nebo v pánvi dozlatova.
  2. Vepřové panenky omyjte, osušte a očistěte od blan. Nakrájejte je na plátky. Osolte a opepřete.
  3. Rozpalte v pánvi olej a maso na něm zprudka opečte z obou stran. Podlijte jej hned bílým vínem, stáhněte teplotu a pod pokličkou duste doměkka.
  4. Mezitím si připravte sýrovou omáčku. Rozehřejte v kastrůlku s nepřilnavým dnem máslo, nasypejte k němu mouku a vytvořte jíšku. Na ni pak postupně nalijte studené mléko. Promíchávejte, dokud se mléko nezahřeje.
  5. Prolisujte pak do mléka česnek a přidejte kousky sýru. Míchejte metličkou. Nakonec přilijte víno. Když je sýr rozpuštěný a omáčka hladká, vlijte smetanu.
  6. Na talíři posypejte omáčku bazalkou, nebo ji do omáčky klidě vmíchejte.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

2 komentáře: “Dušená vepřová panenka se sýrovou omáčkou a opečenými bramborami”

  1. Jířa Gregorová napsal:

    Hmm… Díky za tip! Dělám panenku jen na dva způsoby pořád dokola, tak ráda zkusím něco jiného;-)

Napsat komentář: Jířa Gregorová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky