Dušená vepřová panenka se sýrovou omáčkou a opečenými bramborami
Hebká omáčka s jemným masem...
30 srpna, 2017
Vepřovou panenku většinou připravuji jinak – jako steaky. Zprudka maso opékám a poté nechávám „dojít“ v troubě. Tak se to dělá, když chcete krásně růžové maso. Tentokrát jsem ho zkusila prostě a jednoduše podusit s bílým vínem a vůbec to nebyl špatný nápad! Sýrová omáčka s panenkou pak výborně zafungovala, bazalka přidala pomyslnou tečku a opečené brambory se staly ideální přílohou.
DUŠENÁ VEPŘOVÁ PANENKA SE SÝROVOU OMÁČKOU A OPEČENÝMI BRAMBORAMI
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 30 min.
Na 4 porce si připravte:
MASO:
2 lžíce olivového oleje
2 vepřové panenky
sůl
čerstvě mletý pepř
150 ml bílého vína
SÝROVÁ OMÁČKA:
2 lžíce másla
1 lžíci hladké mouky
200 ml mléka
200 g sýru cheddar
1 stroužek česneku
2 lžíce bílého vína
100 ml smetany ke šlehání
sůl
OPEČENÉ BRAMBORY:
6 velkých brambor
sůl
olivový olej
Postup:
- Oloupané brambory nakrájejte na měsíčky, osolte je, pokapejte olivovým olejem a opečte je buď ve fritéze, v troubě nebo v pánvi dozlatova.
- Vepřové panenky omyjte, osušte a očistěte od blan. Nakrájejte je na plátky. Osolte a opepřete.
- Rozpalte v pánvi olej a maso na něm zprudka opečte z obou stran. Podlijte jej hned bílým vínem, stáhněte teplotu a pod pokličkou duste doměkka.
- Mezitím si připravte sýrovou omáčku. Rozehřejte v kastrůlku s nepřilnavým dnem máslo, nasypejte k němu mouku a vytvořte jíšku. Na ni pak postupně nalijte studené mléko. Promíchávejte, dokud se mléko nezahřeje.
- Prolisujte pak do mléka česnek a přidejte kousky sýru. Míchejte metličkou. Nakonec přilijte víno. Když je sýr rozpuštěný a omáčka hladká, vlijte smetanu.
- Na talíři posypejte omáčku bazalkou, nebo ji do omáčky klidě vmíchejte.
Hmm… Díky za tip! Dělám panenku jen na dva způsoby pořád dokola, tak ráda zkusím něco jiného;-)
Tak snad budeš spokojená! Byl to opravdu spontánní nápad :-).