Jehněčí na červeném víně a kořenové zelenině
Dokonalá jarní pochoutka...
16 dubna, 2017
Neumím si představit jaro bez jehněčí pečínky. Kupuji bio jehněčí kýtu nebo nožičky. Někdo má k jehněčímu negativní postoj, ale myslím si, že je to jen tím, že toto úžasné masíčko neochutnal správně připravené. Je velice zdravé, jemné a vynikající. Já ho připravuji takhle.
JEHNĚČÍ NA ČERVENÉM VÍNĚ A KOŘENOVÉ ZELENINĚ
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: 3 hod.
Na 4 porce si připravte:
4 lžíce olivového oleje
cca. 1 kg jehněčí kýty s kostí nebo nožičky
2 cibule pokrájené na klínky
2 stroužky česneku nasekané na kousíčky
2 velké mrkve pokrájené na kolečka
1 petržel pokrájenou na kolečka
1 řapík celeru pokrájený na kousky
snítku tymiánu
2 větvičky rozmarýnu
50 ml rajčatového protlaku (nejlépe Valfrutta)
250 ml kvalitního suchého červeného vína
vývar na podlévání
sůl
čerstvě mletý pepř
hrst hladkolisté petržele
Postup:
- Maso omyjte, osušte a nechejte alespoň půl hodiny v pokojové teplotě. Osolte a opepřete.
- Mezitím si připravte všechnu zeleninu a rozpalte troubu na 160´C.
- V litinovém hrnci nebo pekáči, který může jak na plotnu tak do trouby, si rozehřejte olej a opečte na něm zprudka maso ze všech stran dohněda.
- Nyní maso vyjměte a snažte se ho uchovat v teple. Na olej s výpekem vhoďte cibuli, česnek, všechnu zeleninu i bylinky a asi 2 minuty restujte.
- Vraťte zpátky maso, přidejte protlak a podlijte ho vínem, trochou vývaru a s poklicí vložte do trouby. Pečte pomalu do změknutí. Dle potřeby podlévejte během pečení vývarem.
- Hotové jehněčí vyjměte, do omáčky vmíchejte petrželku a podávejte nejlépe se šťouchanými bramborami – recept zde: Šťouchané brambory s bylinkami
Terezko, vynikající recept. Sice jsem měl pouze vykostěnou kýtu, ale i tak byl vysledek grandiózní a jídlo slavilo obrovský úspěch při rodinném obědě u všech příbuzných.
Moc děkuju, Pepo! Takové zprávy mám nejraději 🙂