Velikonoční perníčky

Hody, hody, doprovody, dejte perníček malovaný...

2 dubna, 2017

Milujeme perníčky! A já miluji tento recept, který mě stál opravdu hodně vánočních a velikonočních sezón. Už je podle mě dokonalý. Perníčky jsou neskutečně vláčné a měkké, o chuti ani nemluvím. Bohužel nepatřím mezi „zdobící talenty“, proto na toto téma ode mě radu nečekejte. Zdobím ale s láskou se svými dětmi, a to je asi nejvíc.

♥  Toto těsto nepotřebuje žádníé odležení v lednici. Skvěle se s ním pracuje ihned. Je báječně pružné. 

 

VELIKONOČNÍ PERNÍČKY

 

Doba přípravy: i s vykrajováním cca. 45 min.

Doba pečení: 1 plech 5 min.

 

 

 

Na 4 plechy menších perníčků :

 

500 g hladké mouky

160 g moučkového cukru

20 g domácího vanilkového cukru – recept: Domácí vanilkový cukr

1 kypřící prášek do pečiva

2 lžičky jedlé sody

3 vrchovaté lžíce kvalitního kakaa

55 g změklého másla

2 vejce

3 vrchovaté lžíce medu

50 ml rumu

roztlučené koření: 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 3 badyány

špetka mleté skořice

 

1 žloutek prošlehaný s trochou vody na potření

 

 

ZDOBENÍ:

2 bílky

300 g moučkového cukru

3 lžičky Solamylu

pár kapek citrónové šťávy

gelové barvy

 

 

Postup:

 

  1. Všechny suroviny zpracujte nejlépe v robotu na těsto v hladké těsto.

  2. Rozehřejte troubu na 180´C. Těsto rozdělte na dvě poloviny, tu druhou vložte zatím do lednice. Posypejte si zlehka vál moukou a válečkem vyválejte placku o tloušťce asi 4 mm. Vykrajujte tvary a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

  3. Pečte perníčky zhruba 5 minut, dokud nenabydou a lehce nezhnědnou. Když je budete vytahovat, budete si myslet, že nejsou hotové, budou působit příliš měkce. Ale to je v pořádku. Při chladnutí se zpevní.
  4. Ještě teplé perníčky potírejte žloutkem s vodou. Perníčky tak získají krásný lesk.


  5. A hurá na zdobení! Moučkový cukr prosijte a vyšlehejte ho s bílky. Přidejte citrón, Solamyl, vymíchejte a přpadně obarvěte. Pokud chcete více barev, rozdělte polevu do několika misek. Naplňte buď cukrářský sáček nebo zdobící tužku (já mám od Tescomy) a zdobte perníčky dle své fantazie a šikovnosti. Nechejte polevu zaschnout.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky