České kynuté buchty
Buchty nejen pro Honzu...
19 února, 2017
Je nějaký klasičtější český moučník než kynuté buchty s povidly, tvarohem či mákem? Vždyť i Honza si je v ranečku nesl do světa. Předkládám vám recept, který vychází z kuchařské knihy Marie Sandtnerové, která byla sama o sobě pokladem české kuchyně. Těsto jsem připravovala podle ní. Náplň si vyberte podle gusta, já jsem připravila všechny tři. Ani nevím, které buchty mizely rychleji.
♥ Množství ingrediencí na náplně si upravte podle počtu buchet, které budete plnit. Uvádím základní poměry.
ČESKÉ KYNUTÉ BUCHTY
Doba přípravy: 20 min. + 1 hod. na kynutí + 30 min.na plnění
Doba pečení: 25 min.
Ingredience na asi 25 buchet:
½ kostky čerstvého droždí – 21 g
100 ml mléka na kvásek + 175 ml do těsta
1 lžička cukru krupice na kvásek + 40 g do těsta
500 g hladké mouky
10 g domácího vanilkového cukru Domácí vanilkový cukr
špetka soli
kůra z 1 citrónu
60 g rozpuštěného másla
1 žloutek
máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
30 g rozpuštěného másla na potření buchet
2 lžíce rumu + 1 lžíce moučkového cukru + 2 lžíce horké vody na dokončení
moučkový cukr na poprášení
NÁPLNĚ:
POVIDLOVÁ NÁPLŇ
250 g povidel
špetka skořice
lžíce rumu
MAKOVÁ NÁPLŇ
250 g mletého máku
450 ml mléka
100 g cukru krupice
2 lžíce másla
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
250 tvarohu (ne ve vaničce)
2 žloutky
80 g moučkového cukru
1 lžíce rozinek namočených v rumu (nemusí být)
Postup:
- Připravte si kvásek. Do misky rozdrobte droždí, zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Nechte kvásek vzejít. Když se začne zvětšovat a bublat, je připravený. Trvá to pár minut.
- Do velké mísy prosijte mouku se solí, přidejte k nim kůru, zbytek krupicového cukru, vanilkový cukr, žloutek, máslo a zbývající mléko. Přilijte kvásek a vypracujte poctivě hladké těsto. Pokud pracujete ručně, snažte se, aby se do těsta dostal při hnětení vzduch, musíte ho vařečkou jakoby nadlehčovat.
- Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout do zdvojnásobení objemu – cca. 1 hodinu.
- Mezitím si připravte náplně. Tvarohová a povidlová je jednoduchá, to jen smícháte všechny přísady.
Maková se musí povařit: Do rendlíku nalijte mléko, přidejte mák, cukr a máslo. Přiveďte je k varu a na mírném ohni vařte za občasného promíchání do zhoustnutí. Než budete buchty plnit, náplň musí vychladnout.
- A teď přijde to hlavní. Vymažte pekáč máslem nebo sádlem. Vykynuté těsto vyválejte na plát silný něco mezi 0,5 a 1 cm. Buď si ho nařezejte na čtverce o velikosti strany cca. 8 cm, nebo skleničkou vykrajujte kola. Doprostřed těsta vložte náplň a opatrně spojte kraje tak, aby ani kousíček náplně nevykukoval, ani neprosvítal. V dlaních ještě vyválejte kuličku. Jednu po druhé pak skládejte vedle sebe do pekáče a průběžně ze všech stran pomazávejte rozpuštěným máslem. To je velice důležité, jinak se vám buchty přilepí k sobě.
- Buchty nechejte na pekáči ještě 10 minut dokynout. Mezitím si zahřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
- Vložte pekáč do trouby a pečte buchty dozlatova 25 minut.
- Smíchejte si rum s cukrem a horkou vodou a ještě horké buchty touto směsí pokropte.
- Vychladlé buchty před podáváním krásně poprašte moučkovým cukrem.
To neni mozny, ted jsem se sla k Tobe na blog kouknout jestli nemas recept na buchty. Nikdy jsem je nedelala, dostali jsme domaci hruskovy povidla a me napadli buchty….tak je jdu zkusit.
Tak to je úžasné! Domácí hrušková povidla ve mně zas vyvolávají chuť na frgál. Ten teprv bude 🙂 Tak se těším na to, jak se buchty povedou!
Mam spalenou pusu :-P….ja jsem proste nebyla schopna počkat az vystydnou….výborný;-)
Mám velikou radost!!!