Vánoční houbový kuba
Staročeská tradice plná bajéčných chutí...
23 prosince, 2016
Tradiční vánoční dobrota, kterou již naši předci podávali na štědrovečerní oběd. U nás doma se kuba nikdy nejedl, vlastně jsem ho znala pouze z vyprávění, ale naši milí sousedé Bára a Karel pořádají každý rok vánoční setkání sousedů, při kterém se podává právě kuba. Tak už ho 3 roky zbožňuji!
♥ Pokud nemůžete česnek, jednoduše ho vynechejte. Sádlo rozhodně ničím nenahrazujte. Pokud máte domácí jako já, pokrm o něco povýšíte.
VÁNOČNÍ HOUBOVÝ KUBA
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: 30 min.
Doba pečení: 20 min.
Pro 4 strávníky si nachystejte:
3 hrsti sušených lesních hub
200 ml mléka
3 lžíce vepřového sádla + 1 na vymazání pekáče – recept na domácí: Domácí sádlo a škvarky
300 g krup (já používám ječné kroupy)
sůl
2 cibule pokrájené nadrobno
2 lžičky kmínu
3 stroužky česneku – prolisované
1 lžíci majoránky
Postup:
- Houby zalijte v kastrůlku mlékem a nechejte stát půl hodiny.
- Kroupy propláchněte v cedníku a nechte odkapat. Na lžíci rozpáleného sádla je krátce orestujte a pak zalijte vroucí vodou, kterou osolíte. Na mírném plameni vařte pod pokličkou 30 minut.
- Troubu si předehřejte na 200´C. Houby v kastrůlku mírně povařte. Nezapomeňte je promíchávat, jinak se vám mléko připálí.
- Na 2 lžících sádla v hluboké pánvi orestujte cibuli, pak k ní přidejte houby a kmín a společně ještě asi 2 minuty opékejte.
- K houbové směsi vhoďte uvařené kroupy, česnek a majoránku. Pořádně vše promíchejte a přemístěte do pekáče vymazaného sádlem. Zapékejte v troubě 20 min. dozlatova.
Napsat komentář