Vánoční houbový kuba

Staročeská tradice plná bajéčných chutí...

23 prosince, 2016

Tradiční vánoční dobrota, kterou již naši předci podávali na štědrovečerní oběd. U nás doma se kuba nikdy nejedl, vlastně jsem ho znala pouze z vyprávění, ale naši milí sousedé Bára a Karel pořádají každý rok vánoční setkání sousedů, při kterém se podává právě kuba. Tak už ho 3 roky zbožňuji!

♥  Pokud nemůžete česnek, jednoduše ho vynechejte. Sádlo rozhodně ničím nenahrazujte. Pokud máte domácí jako já, pokrm o něco povýšíte.

 

VÁNOČNÍ HOUBOVÝ KUBA

 

Doba přípravy:  10 min.

Doba vaření: 30 min.

Doba pečení: 20 min.

 

Pro 4 strávníky si nachystejte:

 

3 hrsti sušených lesních hub

200 ml mléka

3 lžíce vepřového sádla + 1 na vymazání pekáče – recept na domácí: Domácí sádlo a škvarky

300 g krup (já používám ječné kroupy)stazeny-soubor

sůl

2 cibule pokrájené nadrobno

2 lžičky kmínu

3 stroužky česneku – prolisované

1 lžíci majoránky

 

befunky-collage-large

Postup:

  1. Houby zalijte v kastrůlku mlékem a nechejte stát půl hodiny.
  2. Kroupy propláchněte v cedníku a nechte odkapat. Na lžíci rozpáleného sádla je krátce orestujte a pak zalijte vroucí vodou, kterou osolíte. Na mírném plameni vařte pod pokličkou 30 minut.
  3. Troubu si předehřejte na 200´C. Houby v kastrůlku mírně povařte. Nezapomeňte je promíchávat, jinak se vám mléko připálí.
  4. Na 2 lžících sádla v hluboké pánvi orestujte cibuli, pak k ní přidejte houby a kmín a společně ještě asi 2 minuty opékejte.
  5. K houbové směsi vhoďte uvařené kroupy, česnek a majoránku. Pořádně vše promíchejte a přemístěte do pekáče vymazaného sádlem. Zapékejte v troubě 20 min. dozlatova.dsc04016-large

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky