Linecké cukroví

Óda na Vánoce...

9 prosince, 2016

Miluji linecká kolečka. Miluji tu přípravu, tu vůni, co se line z trouby. Bez doprovodu koled nebo nějaké symfonie si to ani nedovedu představit. Zkoušela jsem více receptů, ale před pár lety se nechala inspirovat Janou Florentýnou Zatloukalovou. A podle mě je tento recept prostě nejlepší! Většinu lidí překvapí lehká stopa po skořici a hřebíčku. Je to neskutečná slast! A domácí vanilkový cukr? Ten už jsem vám představila. Tak snad ho máte připravený! S těstem se skvěle pracuje, nelepí se, všeho je přesně akorát, takže příprava vás bude těšit. A až ochutnáte jeden kousek – je mi jasné, že do vychladnutí nevydržíte, budete mít pocit, že letíte na vánoční kometě až ke hvězdám!

 

♥ Linecké cukroví je úžasně variabilní. Já si vždy připravím dvojitou dávku. Půlku odložím a do druhé přidám kakao. Vznikne mi další druh cukroví, který pak slepuji třeba krémem nebo čokoládou.

 

 

LINECKÉ CUKROVÍ

 

Doba přípravy: 15 min. těsto + nějaký čas na vykrajování

Doba pečení: 1 plech cca. 8 min.

 

 


Těsto na cca. 50 tvarů:

 

300 g co nejkvalitnější hladké mouky

200 g co nejlepšího vychlazeného másla

90 g moučkového cukru

10 g domácího vanilkového cukru – recept:Domácí vanilkový cukr

2 vychlazené žloutky

kůra z 1 citrónu nastrouhaná najemno

¼ lžičky natlučeného hřebíčku

¼ lžičky mleté skořice

marmeláda z červeného rybízu (pokud nemáte domácí, pak co nejkvalitnější kupovaná)

 

 

Postup:

 

  1. Můžete použít robota, tedy veškeré suroviny zpracovat najednou. Při ruční práci postupujte tak, abyste těsto zpracovávali co nejrychleji. Mouku smíchejte s cukrem, kůrou a kořením. Vysypejte je na vál a přidejte máslo. Musí být studené. Okamžitě ho nasekejte a vpracujte do těsta. Vznikne vám drobenka, ke které přidáte žloutek. Spojte v hlaďoučké těsto. Pokud je těsto málo vlhké, přilijte lžíci studené vody. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici nejméně hodinu odpočívat. Já si ho připravuji klidně i den předem.
  2. Troubu si rozpalte na 160´C, horkovzdušnou na 150´C. Plechy vyložte pečicím papírem. Těsto si rozdělte na dvě půlky a jednu vraťte do lednice. Musíte se snažit pracovat svižně, aby těsto příliš nezměklo. Když mám pocit, že už se mi nevykrajuje dobře, těsto sbalím, dám do lednice a vytáhnu tu část, která se chladila. Takhle ho vyměním třeba třikrát. Nesmí moc zteplat.
  3. Vykrajujte požadované tvary, vždy jednu půlku plnou a jednu s otvorem. Skvělá jsou vykrajovátka od Tescomy, jde to s nimi raz dva a těsto se nelepí.

    dsc03859-large

     

  4. Každý plech pečte asi 8 minut, musíte to ale odhadnout sami, co trouba, to jiný průběh. Cukroví musí být narůžovělé, lehoulince do světle hnědé barvy. Vybledlé linecké cukroví nemám ráda.
  5. Nechte cukroví zcela zchladnout a pak jej slepujte marmeládou. Nechejte odležet minimálně týden, ještě lépe dva před Vánoci.

    dsc03864-large

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky