Moje karbanátky
Skvělá klasika...
1 prosince, 2016
Kdo by neznal karbanátky! Receptů na ně je nespočet. Snad vás neurazím tím svým. Pokud chcete šťavnaté kousky, vyberte si opravdu kvalitní maso. To znamená, že si ho buď namelete sami doma, nebo požádáte svého řezníka. Pokud i tak upřednostňujete supermarket, pak jedině Globus. Tam máte záruku kvalitního a čerstvého masa. Jinde bych mleté nekoupila. Celou zimu si uchovávám v mrazničce libeček, v karbanátcích chutná skvěle. Slanina dodá masu šmrnc a tuk z ní pomůže spojení hmoty. Tak pojďte na ně!
MOJE KARBANÁTKY
Doba přípravy: 20 min.
Doba smažení: 20 min.
Na 10 karbanátků:
1 kg mletého masa – půl na půl hovězího s vepřovým
1 velká cibule nakrájená na drobounko
1 rohlík pokrájený na co nejmenší kostičky
100 ml mléka
100 g slaniny nakrájené co nejdrobněji
2 vejce
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce sušené majoránky
hrst nasekaných čerstvých bylinek – nejlépe libečku, jinak třeba petržele
sůl
čerstvě mletý pepř
strouhanka na obalení
slunečnicový olej na smažení (já k němu přidávám ještě olivový v poměru 3:1)
Postup:
- Ve velké míse smíchejte všechny suroviny a propracujte je poctivě rukama. Se směsí si chvilku hrajte, aby se všechny přísady rovnoměrně spojily. Nechte asi 15 min. odpočinout.
- Do malé misky nasypejte strouhanku. Rukama tvarujte bochánky – nejdříve koule, které obalíte ze všech stran ve strouhance a pak je mezi dlaněmi „rozplácnete“.
- Rozpalte si olej a karbanátky do něho postupně vkládejte. Opékejte je z obou stran dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší. Recept na tu moji najdete zde: Bramborová kaše
Napsat komentář