Domácí veka
Nejlepší je doma upečená...
19 listopadu, 2016
Tak ode dneška už nekupuju veku! Ta domácí má nesrovnatelnou chuť, barvu i konzistenci. A jak voní! Když ji naservírujete návštěvě, budete za hvězdu. Krásně se krájí, při mazání pomazánky či másla se těsto nepropadá. Je krásně vláčná, nedusí v krku… Vynechala jsem nějaká superlativa? Upečte si ji a třeba nějaká doplníte.
♥ Pokud vyrábíte domácí chlebíčky, namažte je touhle mojí pomazánkou: Pomazánka – jak ji jen nazvat?
♥ Pokud máte domácí pekárnu, udělejte si to jednodušší. Všechny ingredience do ní nasypejte a nalijte, zapněte program „těsto“ a po skončení programu
vytáhněte krásně vymíchané a vykynuté těsto, ze kterého rovnou tvarujte veku.
DOMÁCÍ VEKA
Doba přípravy: 15 min. + asi 50 min. kynutí
Doba pečení: 30 min.
Suroviny na 1 veku:
30 g čerstvého droždí ( = 3/4 z klasické, 42 gramové kostky)
½ lžičky cukru
500 g hladké mouky
125 ml vlažného mléka
125 ml vody
50 g rozpuštěného másla
1 lžička soli
žloutek s trochou mléka na potření
Postup:
- Z droždí, cukru a trošky mléka nechejte v teple vzejít kvásek. Trvá to asi 5 minut.
- V míse smíchejte prosátou mouku, rozpuštěné máslo, sůl a mléko s vodou. Přidejte kvásek a vymíchejte hladké těsto.
- Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte na teple kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem (kolem 50 minut).
- Vykynuté těsto propracujte na pomoučeném válu, vytvarujte z něho veku (okraje ohněte směrem dolů).
- Veku položte na plech s pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte ještě 15 minut kynout.
- Mezitím si rozpalte si troubu na 180´C. Veku potřete žloutkem smíchaným s mlékem. Pak vložte plech do trouby a pečte veku asi 30 minut.
- Hotovou veku nechte vychladnout na mřížce.
Napsat komentář