Španělský ptáček
Česká klasika s cizokrajným názvem...
17 listopadu, 2016
Stále nevím, proč se tohle oblíbené jídlo jmenuje tak, jak se jmenuje. Každopádně já ho mám moc ráda. U nás doma se nikdy nevařilo, kupodivu mi však chutnalo i ve školní jídelně. Dnes si španělské ptáčky vařím s větší noblesou a mám je o to radši. Základem je samozřejmě výborné hovězí. Krásně nakrájené plátky vám připraví buď řezník, nebo je koupíte ve stejně skvělé kvalitě v Globusu.
♥ Jako u většiny mas, používám svůj milovaný litinový hrnec. Po orestování základu peču ptáčky v troubě. Samozřejmě je můžete dusit i na plotně.
ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření + pečení: cca. 2 hod.
Pro 4 osoby potřebujete:
4 plátky zadního hovězího
sůl
čerstvě mletý pepř
4 lžíce plnotučné hořčice
1 cibuli rozkrájenou na 4 klínky + 3 cibule nasekané na kostičky
2 vejce uvařená natvrdo a podélně rozkrojená napůl
2 okurky podélně rozkrojené napůl
2 malé párky nebo 1 velký rozkrájené na 4 díly
2 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
500 ml hovězího vývaru
50 ml láku z okurek
Postup:
- Pokud budete ptáčky péct v troubě, rozpalte ji na 200´C.
- Maso omyjte, osušte a naklepejte paličkou. Každý plátek z obou stran osolte a opepřete a horní stranu potřete hořčicí. Na kraj plátku položte klínek cibule, čtvrtku párečku, půlku vajíčka a okurky a vytvořte závitek. Ten svažte opatrně kuchyňským provázkem.
3. Opečte postupně závitky v hrnci nebo nádobě, která může z plotny do trouby na rozpáleném sádle ze všech stran dohněda. Poté je vyjměte a vhoďte do
hrnce cibuli. Tu orestujte do světle hnědé barvy a zaprašte moukou. Krátce ještě opečte.
4. Teď vraťte ptáčky do hrnce, podlijte je lákem z okurek a polovinou vývaru. Buď duste na mírném plameni na plotně, nebo šup s nimi do trouby. Duste nebo
pečte do změknutí. Průběžně podlévejte.
5. Španělské ptáčky podávejte s rýží. Já ji vařím takhle: Rýže jako příloha
Napsat komentář