Španělský ptáček

Česká klasika s cizokrajným názvem...

17 listopadu, 2016

Stále nevím, proč se tohle oblíbené jídlo jmenuje tak, jak se jmenuje. Každopádně já ho mám moc ráda. U nás doma se nikdy nevařilo, kupodivu mi však chutnalo i ve školní jídelně. Dnes si španělské ptáčky vařím s větší noblesou a mám je o to radši. Základem je samozřejmě výborné hovězí. Krásně nakrájené plátky vám připraví buď řezník, nebo je koupíte ve stejně skvělé kvalitě v Globusu.

 

♥  Jako u většiny mas, používám svůj milovaný litinový hrnec. Po orestování základu peču ptáčky v troubě. Samozřejmě je můžete dusit i na plotně.

 

 

ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření + pečení: cca. 2 hod.

dsc03486-large

 

Pro 4 osoby potřebujete:

 

4 plátky zadního hovězího

sůl

čerstvě mletý pepř

4 lžíce plnotučné hořčice

1 cibuli rozkrájenou na 4 klínky + 3 cibule nasekané na kostičky

2 vejce uvařená natvrdo a podélně rozkrojená napůl

2 okurky podélně rozkrojené napůl

2 malé párky nebo 1 velký rozkrájené na 4 díly

2 lžíce sádla

2 lžíce hladké mouky

500 ml hovězího vývaru

50 ml láku z okurek

 

 

Postup:

 

  1. Pokud budete ptáčky péct v troubě, rozpalte ji na 200´C.
  2. Maso omyjte, osušte a naklepejte paličkou. Každý plátek z obou stran osolte a opepřete a horní stranu potřete hořčicí. Na kraj plátku položte klínek cibule, čtvrtku párečku, půlku vajíčka a okurky a vytvořte závitek. Ten svažte opatrně kuchyňským provázkem.befunky-collage-large

    dsc03474-large

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Opečte postupně závitky v hrnci nebo nádobě, která může z plotny do trouby na rozpáleném sádle ze všech stran dohněda. Poté je vyjměte a vhoďte do
hrnce cibuli. Tu orestujte do světle hnědé barvy a zaprašte moukou. Krátce ještě opečte.

4. Teď vraťte ptáčky do hrnce, podlijte je lákem z okurek a polovinou vývaru. Buď duste na mírném plameni na plotně, nebo šup s nimi do trouby. Duste nebo
pečte do změknutí. Průběžně podlévejte.

5. Španělské ptáčky podávejte s rýží. Já ji vařím takhle: Rýže jako příloha

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky