Kulajda se ztraceným vejcem

Není co dodat. Pohádka!

9 října, 2016

Tahle česká klasika mě vždycky dostane. Recept jsem si tak nějak poskládala z různých zdrojů a jsem s ním moc spokojená. Ztracené vejce vás možná ze začátku vyděsí. Přiznám se, že jsem ho včera vařila poprvé. A není to zas tak těžké! Ke kulajdě prostě patří, takže překonejte obavu a pusťte se do něj. Já jsem rozhodně nelitovala a mám pocit, že jsem se zase o kousek posunula!

KULAJDA SE ZTRACENÝM VEJCEM

 

Doba přípravy:  10 min.

Doba vaření: cca. 30 min.

 

dsc02734-large

 

Na 4 velké porce vydatné polévky si připravte:

 

na polévku:

 

2 hrsti sušených lesních hub (30 min. předem namočených do vody)

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

750 ml domácího vývaru (recepty zde: Hovězí vývar, Drůbeží vývar)

3 brambory pokrájené na drobné kostičky

1 lžičku drceného kmínu

nasekaný čerstvý kopr ze 3 větviček

100 ml zakysané smetany

250 ml smetany ke šlehání

sůl

čerstvě mletý pepř

 

na ztracená vejce:

 

4 vejce

2 lžíce octa

 

kopr

 

 

Postup:

 

 polévka:

  1. Z másla a mouky si vytvořte jíšku a pak ji zalijte ji vývarem. Do vývaru vhoďte houby, brambory a kmín a polévku přiveďte k varu. Vařte opravdu zvolna do změknutí brambor a hub, asi 30 min.
  2. Nyní jsou na řadě obě smetany. Pěkně je do polévky vmíchejte. Nechte přejít varem a nasypte kopr. Podle potřeby osolte a nakonec opepřete.srdíčko-b-záíchodových-dveřích1

    ztracené vejce:

    1. Vajíčko nejdříve opatrně vyklepněte do mističky tak, aby se neporušil žloutek. V kastrůlku přiveďte k varu vodu, nalijte do ní ocet. Vařečkou vytvořte vír a do něho velice opatrně a z co nejmenší výšky pošlete vejce. Bílek začne tancovat kolem žloutku a krásně ho obalí. Na mírném ohni vařte asi 2 minuty, stáhněte z plotny a nechte ještě minutu dojít.

    2. Vejce opatrně vyjměte z vody a rozkrojte ho. Vložte do talíře s polévkou.

    ♥  Ztracené neboli zastřené vejce má mít pevný bílek a tekutý žloutek. 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky