Kulajda se ztraceným vejcem
Není co dodat. Pohádka!
9 října, 2016
Tahle česká klasika mě vždycky dostane. Recept jsem si tak nějak poskládala z různých zdrojů a jsem s ním moc spokojená. Ztracené vejce vás možná ze začátku vyděsí. Přiznám se, že jsem ho včera vařila poprvé. A není to zas tak těžké! Ke kulajdě prostě patří, takže překonejte obavu a pusťte se do něj. Já jsem rozhodně nelitovala a mám pocit, že jsem se zase o kousek posunula!
KULAJDA SE ZTRACENÝM VEJCEM
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: cca. 30 min.
Na 4 velké porce vydatné polévky si připravte:
na polévku:
2 hrsti sušených lesních hub (30 min. předem namočených do vody)
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
750 ml domácího vývaru (recepty zde: Hovězí vývar, Drůbeží vývar)
3 brambory pokrájené na drobné kostičky
1 lžičku drceného kmínu
nasekaný čerstvý kopr ze 3 větviček
100 ml zakysané smetany
250 ml smetany ke šlehání
sůl
čerstvě mletý pepř
na ztracená vejce:
4 vejce
2 lžíce octa
Postup:
polévka:
- Z másla a mouky si vytvořte jíšku a pak ji zalijte ji vývarem. Do vývaru vhoďte houby, brambory a kmín a polévku přiveďte k varu. Vařte opravdu zvolna do změknutí brambor a hub, asi 30 min.
- Nyní jsou na řadě obě smetany. Pěkně je do polévky vmíchejte. Nechte přejít varem a nasypte kopr. Podle potřeby osolte a nakonec opepřete.
ztracené vejce:
1. Vajíčko nejdříve opatrně vyklepněte do mističky tak, aby se neporušil žloutek. V kastrůlku přiveďte k varu vodu, nalijte do ní ocet. Vařečkou vytvořte vír a do něho velice opatrně a z co nejmenší výšky pošlete vejce. Bílek začne tancovat kolem žloutku a krásně ho obalí. Na mírném ohni vařte asi 2 minuty, stáhněte z plotny a nechte ještě minutu dojít.
2. Vejce opatrně vyjměte z vody a rozkrojte ho. Vložte do talíře s polévkou.
♥ Ztracené neboli zastřené vejce má mít pevný bílek a tekutý žloutek.
Napsat komentář