Tymiánovo – citrónová krůtí prsa s mrkvovou rýží
Svěží a zdravá dobrota...
5 října, 2016
Zase jeden z mých spontánních nápadů, který vyšel skvěle. Tímto jídlem potěšíte i děti. Maso, které se předem vykoupalo citrónu, je šťavnaté, tymián dokresluje skvělou chuť a víno vše podtrhne. Nemusíte podávat jen s rýží, určitě budou vhodné i čerstvé těstoviny nebo šťouchané brambory (recept zde: Šťouchané brambory s bylinkami).
TYMIÁNOVO – CITRÓNOVÁ KRŮTÍ PRSA S MRKVOVOU RÝŽÍ
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: cca. 40 min.
Pro 4 osoby si nachystejte:
Maso:
2 krůtí prsa
hrst snítků tymiánu
šťávu z jednoho citrónu
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
1 cibuli nakrájenou na kostičky
150 ml bílého vína
sůl
čerstvě mletý pepř
drůbeží vývar nebo vroucí vodu na podlití
Rýže:
2 lžíce olivového oleje
1 malou cibulku
2 mrkve nakrájené na kolečka
400 g jasmínové rýže
sůl
Postup:
Maso:
- Omyté a osušené maso nakrájejte na silnější filety, aby maso zůstalo šťavnaté. Naložte je na chvíli do mísy, ve které smícháte olivový olej, citrónovou šťávu a lístky tymiánu.
- Mezitím si připravte kastrol nebo pánev, ve kterých rozehřejete máslo a opečete cibulku. Vhoďte na cibuli maso, opečte zprudka ze všech stran a ve chvíli, kdy se zatáhne, podlijte bílým vínem. Až se zredukuje na polovinu, podlijte vývarem tak, aby tekutina sahala asi do půlky masa.
- Zakryjte kastrol či pánev poklicí a duste na mírném plameni asi půl hodiny. Ještě jednou podlijte, abyste měli dostatek šťávy. Když je maso měkké, vyjměte ho a šťávu přepasírujte přes síto. Vraťte do kastrolu a přidejte maso. Prohřejte společně.
Rýže:
- Na oleji orestujte cibulku a po chvilce k ní vhoďte mrkve. Nechte spolu opéct a poté přidejte rýži. Osolte.
- Až se rýže obalí olejem a spojí se zeleninou, podlijte vroucí vodou tak, aby rýže neplavala. Ztlumte plamen a vařte pod pokličkou do změknutí. Nesmíte rýži však rozvařit. Podle potřeby ještě během vaření podlijte.
Napsat komentář