Krůtí roláda se sušenými rajčaty a gorgonzolou
Jemné se snoubí s pikantním...
23 září, 2016
Tento recept patří opět k mým spontánním nápadům. Občas se prostě jen postavím k ledničce, chvíli do ní hledím a přijde myšlenka. Tu pak dotáhnu při dalším dlouhém pohledu do své bylinkové zahrádky. Myslím, že tohle se vážně povedlo!
KRŮTÍ ROLÁDKA SE SUŠENÝMI RAJČATY A GORGONZOLOU
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření + pečení: cca. 2 hod.
Na 1 roládku (pro 2 osoby) budete potřebovat:
1 vykoštěné krůtí stehno
sůl
čerstvě mletý pepř
100 g gorgonzoly
asi 8 sušených rajčat (v oleji)
5 lístků šalvěje
2 lžíce olivového oleje
100 ml skvělého bílého vína
domácí vývar na podlévání
kuchyňský provázek
Postup:
- Krůtí vykoštěné stehno omyjte, osušte a rozklepejte po obou stranách pod fólií na co největší placku. Jen pozor, abyste maso neproděravěli. Osolte a opepřete z obou stran.
- Sušená rajčata vyjměte z oleje a rozkrájejte na drobné kousíčky. Smíchejte je z rozmělněnou gorgonzolou a k nim přidejte šalvěj nasekanou nadrobno. Vznikne vám taková lepivá hmota, ale nebojte se toho. Rozetřete (nejlépe rukama) náplň na maso.
- Opatrně plát masa zaviňte do rolády, výběžky, které budou vykukovat, zkuste zastrčit. Svažte roládku kuchyňským provázkem.
- Rozpalte troubu na 200´C. Na plotně – nejlépe v pekáči, který pak vložíte do trouby, orestujte na oleji roládu postupně ze všech stran dozlatova. Přilijte víno, nechte ho zredukovat do půlky a přilijte vývar.
- Pekáč zakryjte víkem, vložte ho do rozpálené trouby a pečte hodinu. Občas zkontrolujte, zda nepotřebuje roláda podlít, zároveň ji polévejte výpekem. Po hodině víko sundejte, ztlumte teplotu na 180´C a ještě dopečte asi půl hodiny.
- Hotovou roládku nakrájejte na plátky, polijte šťávou a podávejte třeba se šťouchanými bramborami. Recept najdete zde: šťouchané brambory s bylinkami.
Napsat komentář