Dušené hovězí plátky
Hovězích plátků se nikdy nepřejím!
13 září, 2016
Hovězí maso je vynikající a zdravé. Příprava tohoto pokrmu je jednou z těch nejjednodušších. Základem je samozřejmě kvalitní maso . Já si pro něj jezdím buď do Globusu, nebo chodím do místního řeznictví. Musí být vyzrálé a voňavé i za syrova. Jen tak docílíte skvělého výsledku.
DUŠENÉ HOVĚZÍ PLÁTKY
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: cca. 2, 5 hod.
Na 4 porce potřebujete:
2 lžíce sádla
4 cibule pokrájené na kostičky
4 plátky zadního hovězího
1 lžíce mleté papriky
4 lžíce hořčice
2 větvičky libečku
1 větvička celerové natě (nebo sušená celerová nať)
sůl
čerstvě mletý pepř
lžíce studeného másla obaleného v hladké mouce k dokončení omáčky
♥ Ať vaříte pro 4 nebo pro 6 lidí, vždy počítejte na jeden plátek masa 1 cibuli.
Postup:
- Na sádle (já si škvařím vlastní) pomalu opékejte cibuli do jemně nahnědlé barvy. Cibule dává barvu omáčce. Trvá to asi 10 minut.
- Mezitím si omyjte a osušte maso, osolte ho, opepřete, posypejte paprikou a rukou hezky vmasírujte hořčici.
3. Plátky masa postupně jeden po druhém opékejte zprudka na cibulce, dokud nebudou z obou stran hnědé. Vraťte je všechny do hrnce, vložte k nim libeček i celer,
podlijte vroucí vodou tak, aby neplavaly a duste na mírném plameni. Průběžně podlévejte.
4. Když je maso měkoučké (mně se vždy rozpadne), vyjměte ho, šťávu přeceďte přes síto a do vyčištěné šťávy vmíchejte máslo obalené v mouce.
Míchejte rychle proto, aby se nestihly vytvořit hrudky. Omáčka by měla být hladká. Vraťte do ní maso, ať se krásně v omáčce vykoupe a obalí. Servírujte s rýží (recept zde: rýže),
nebo třeba s brambory, děti ocení i těstoviny.
Napsat komentář