Zapečený lilek s rýží a rajčaty

Zdravě s jižanským nádechem...

15 března, 2021

Tohle jídlo vzniklo opět naprosto spontánně. Můj muž už delší dobu vynechává maso. Zatímco my zbylí jsme měli k obědu hovězí plátky s rýží, jemu jsem chtěla podávat něco veganského. Lilek byl jasný, ale rýže mě jen tak napadla. A vyplatilo se!

 

 

ZAPEČENÝ LILEK S RÝŽÍ A RAJČATY

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba pečení: 30 min.

 

 

 

Ingredience pro 1 osobu:

 

1 lilek

citrónová šťáva

1 velké rajče

2 stroužky česneku

1 stonek jarní cibulky – zelená část

sůl

čerstvě mletý pepř

hrst čerstvé nasekané bazalky

8 lžic olivového oleje

 

uvařená rýže

 

 

Postup:

  1. Lilek omyjte, zbavte stopky a podélně ho rozřízněte na dvě poloviny. Vydlabejte dužinu a dejte ji stranou. Půlky hned lehce posolte a pokapejte citrónovou šťávou. Vložte ho do zapékací mísy nebo formy.
  2. Rozehřejte troubu na 200´C.
  3. Vydlabanou dužinu nakrájejte na menší kousky. Rajče taktéž rozkrájejte na kousíčky. Česnek nasekejte nadrobno. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka. Osolte, opepřete. Vše smíchejte dohromady.
  4. Na pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a pak na něm zeleninu 10 minut restujte. Nakonec vmíchejte bazalku.
  5. Polovinu zeleninové směsi smíchejte s uvařenou rýží. Naplňte vydlabané lilky a zalijte je olivovým olejem. Vložte pečící formu do trouby. Zbylou zeleninu nechejte ještě v pánvi.
  6. Upečené lilky naservírujte na talíř a podávejte je s ohřátou orestovanou zeleninou.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky