Zapečený lilek s rýží a rajčaty
Zdravě s jižanským nádechem...
15 března, 2021
Tohle jídlo vzniklo opět naprosto spontánně. Můj muž už delší dobu vynechává maso. Zatímco my zbylí jsme měli k obědu hovězí plátky s rýží, jemu jsem chtěla podávat něco veganského. Lilek byl jasný, ale rýže mě jen tak napadla. A vyplatilo se!
ZAPEČENÝ LILEK S RÝŽÍ A RAJČATY
Doba přípravy: 20 min.
Doba pečení: 30 min.
Ingredience pro 1 osobu:
1 lilek
citrónová šťáva
1 velké rajče
2 stroužky česneku
1 stonek jarní cibulky – zelená část
sůl
čerstvě mletý pepř
hrst čerstvé nasekané bazalky
8 lžic olivového oleje
uvařená rýže
Postup:
- Lilek omyjte, zbavte stopky a podélně ho rozřízněte na dvě poloviny. Vydlabejte dužinu a dejte ji stranou. Půlky hned lehce posolte a pokapejte citrónovou šťávou. Vložte ho do zapékací mísy nebo formy.
- Rozehřejte troubu na 200´C.
- Vydlabanou dužinu nakrájejte na menší kousky. Rajče taktéž rozkrájejte na kousíčky. Česnek nasekejte nadrobno. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka. Osolte, opepřete. Vše smíchejte dohromady.
- Na pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a pak na něm zeleninu 10 minut restujte. Nakonec vmíchejte bazalku.
- Polovinu zeleninové směsi smíchejte s uvařenou rýží. Naplňte vydlabané lilky a zalijte je olivovým olejem. Vložte pečící formu do trouby. Zbylou zeleninu nechejte ještě v pánvi.
- Upečené lilky naservírujte na talíř a podávejte je s ohřátou orestovanou zeleninou.
Napsat komentář