Vdolečky s tvarohem a povidly
Nadýchané jako obláček...
25 ledna, 2021
Jsou tak jemné, tak nadýchané, až připomínají skoro koblihy. Pokud jste z vdolků měli někdy respekt, nebo dokonce strach, odhoďte je a pusťte se hned do zadělávání těsta. Rodina vám utrhne ruce.
VDOLEČKY S TVAROHEM A POVIDLY
Doba přípravy: 20 min. + 50 – 60 min. kynutí + 20 min. + 20 min. dokynutí
Doba smažení: do 5 min.
INGREDIENCE:
NA KVÁSEK:
21 g droždí (1/2 kostky)
1 lžička cukru
1 lžíce polohrubé mouky
100 ml vlažného mléka
TĚSTO:
500 g polohrubé mouky
60 g cukru
špetka soli
1 vejce
1 žloutek
kůra z 1 citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
55 g rozpuštěného másla
150 ml vlažného mléka
2 lžíce rumu
slunečnicový olej na smažení
NA ZDOBENÍ:
125 g měkkého tvarohu
125 g zakysané smetany
1 vanilkový cukr
povidla
Postup:
- Nejdříve si připravte kvásek. Do velké mísy, ve které budete zadělávat těsto (pokud budete používat robot, tak do jeho mísy), rozdrobte droždí. Přidejte cukr a mouku, pak vše zalijte mlékem. Vymíchejte hladkou kašičku a nechejte 15 minut odpočívat.
- Ke kvásku nyní prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, vejce, žloutek a citrónovou kůru. Vlijte máslo, mléko i rum a vypracujte hladké těsto.
- Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechejte 50 – 60 minut kynout.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál. Válečkem vyválejte 1,5 cm silný plát. Pomocí hrnečku nebo skleničky vykrajujte kolečka. Pak je přikryjte utěrkou a nechejte ještě 20 minut dokynout.
- Mezitím si připravte zdobení. Tvaroh vyšlehejte se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem.
- Ve vysoké pánvi rozpalte olej (měl by sahat do výšky asi 5 cm). Postupně v něm osmažte vdolečky dozlatova. Než je vložíte do oleje, na jedné straně rukou vymáčkněte důlek a smažte nejdřív touto stranou dolů.
- Hotové vdolečky ozdobte tvarohovou směsí a povidly.
Napsat komentář