Vdolečky s tvarohem a povidly

Nadýchané jako obláček...

25 ledna, 2021

Jsou tak jemné, tak nadýchané, až připomínají skoro koblihy. Pokud jste z vdolků měli někdy respekt, nebo dokonce strach, odhoďte je a pusťte se hned do zadělávání těsta. Rodina vám utrhne ruce.

 

 

VDOLEČKY S TVAROHEM A POVIDLY

 

Doba přípravy: 20 min. + 50 – 60 min. kynutí + 20 min. + 20 min. dokynutí

Doba smažení: do 5 min.

 

 

INGREDIENCE:

 

NA KVÁSEK:

21 g droždí (1/2 kostky)

1 lžička cukru

1 lžíce polohrubé mouky

100 ml vlažného mléka

 

TĚSTO:

500 g polohrubé mouky

60 g cukru

špetka soli

1 vejce

1 žloutek

kůra z 1 citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)

55 g rozpuštěného másla

150 ml vlažného mléka

2 lžíce rumu

 

slunečnicový olej na smažení

 

NA ZDOBENÍ:

125 g měkkého tvarohu

125 g zakysané smetany

1 vanilkový cukr

povidla

 

Postup:

  1. Nejdříve si připravte kvásek. Do velké mísy, ve které budete zadělávat těsto (pokud budete používat robot, tak do jeho mísy), rozdrobte droždí. Přidejte cukr a mouku, pak vše zalijte mlékem. Vymíchejte hladkou kašičku a nechejte 15 minut odpočívat.
  2. Ke kvásku nyní prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, vejce, žloutek a citrónovou kůru. Vlijte máslo, mléko i rum a vypracujte hladké těsto.
  3. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechejte 50 – 60 minut kynout.
  4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál. Válečkem vyválejte 1,5 cm silný plát. Pomocí hrnečku nebo skleničky vykrajujte kolečka. Pak je přikryjte utěrkou a nechejte ještě 20 minut dokynout.

  5. Mezitím si připravte zdobení. Tvaroh vyšlehejte se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem.

  6. Ve vysoké pánvi rozpalte olej (měl by sahat do výšky asi 5 cm). Postupně v něm osmažte vdolečky dozlatova. Než je vložíte do oleje, na jedné straně rukou vymáčkněte důlek a smažte nejdřív touto stranou dolů.

  7. Hotové vdolečky ozdobte tvarohovou směsí a povidly.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky