Sváteční kuře s nádivkou a šťouchanými bramborami

Luxusní pohoštění nejen na oslavu...

22 listopadu, 2020

Chystáte – li nějakou oslavu, tento pokrm bude určitě skvělou volbou. Na kuřeti nešetřete, odmění se vám jemností a úžasnou chutí. Nádivku doporučuji péct jak uvnitř kuřete, tak i zvlášť, každá má své kouzlo. Jablíčka s cibulí krásně zkaramelizují a jsou také skvělým doplňkem. Zkrátka, nechejte se zlákat!

♥ Ideální je naplánovat si pečení kuřete společně s vařením vývaru, ať jej s ním můžete podlévat. 

 

SVÁTEČNÍ KUŘE S NÁDIVKOU A ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORAMI

 

Doba přípravy: 10 min. den předem + 30 min.

Doba pečení: 1, 5 hod.

Ingredience:

 

NA DEN PŘEDEM:

1 kuře co nejlepší kvality (např. francouzské, farmářské…)

30 ml olivového oleje

sůl

½ lžíce mleté červené papriky

 

 

NÁDIVKA:

2 rohlíky pokrájené na drobné kostičky

150 ml mléka

2 lžíce másla

2 vejce

250 g kvalitních kuřecích jater- omytých, očištěných a nakrájených na kostičky

100 g plátkové slaniny pokrájené na malé proužky

2 velké stroužky česneku – prolisované

hrst nasekané čerstvé petrželky

špetka muškátového oříšku

2 lžičky soli

čerstvě mletý pepř

 

KE KUŘETI:

3 chuťově výrazná malá jablka nakrájená na měsíčky

2 cibule nakrájené na klínky

5 lžic másla + 3 lžíce před dokončením

1 lžíce majoránky

 

drůbeží vývar k podlévání

 

ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY:

1 kg pozdních brambor

sůl

3 plátky másla

2 stroužky česneku nasekané nadrobno

2 stonky jarní cibulky

hrst nasekaných čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, libeček)

100 ml smetany ke šlehání

špetka nastrouhaného muškátového oříšku

 

 

Postup:

 

  1. Večer předem omyjte (i uvnitř), osušte a očistěte kuře. Vložte ho do hluboké mísy, zalijte olivovým olejem a vetřete do kůže sůl. Posypejte mletou paprikou z obou stran. Přikryjte a vložte na noc do chladu.
  2. Druhý den vyjměte kuře a nechejte ho chvíli čekat v pokojové teplotě. Připravte si nádivku: Všechny suroviny smíchejte dohromady. Nejlépe se pracuje rukama.
  3. Rozpalte si troubu na 200´C.
  4. Kuře přesuňte do pekáče a do břišní dutiny napěchujte tolik nádivky, kolik se vejde. Nohy pak svažte kuchyňským provázkem, přečnívající kůži k sobě přišpendlete kuchyňskou jehlou. Zasypejte vše majoránkou.
  5. Ke kraji pekáče vložte zbývající nádivku. Kolem kuřete nasypejte jablka a cibuli. Na kůži naskládejte plátky másla. Pekáč přikryjte a vložte do rozpálené trouby. Pečte 1 hodinu a 20 minut, podle potřeby podlévejte.
  6. Mezitím si připravte brambory. Uvařte je v osolené vodě doměkka.
  7. Na pánvičce rozehřejte máslo na něm orestujte česnek, jarní cibulku a bylinky.
  8. Uvařené brambory slijte, rozmačkejte šťouchadlem a vmíchejte do nich orestovanou směs.
  9. Pekáč s kuřetem odkryjte, na kůži položte opět plátky másla, posypejte kmínem a přepněte ohřev na gril. Dopékejte ještě 10 – 15 minut.
  10. Hotové kuře rozporcujte a podávejte se šťouchanými bramborami a křupavou nádivkou.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky