Sváteční kuře s nádivkou a šťouchanými bramborami
Luxusní pohoštění nejen na oslavu...
22 listopadu, 2020
Chystáte – li nějakou oslavu, tento pokrm bude určitě skvělou volbou. Na kuřeti nešetřete, odmění se vám jemností a úžasnou chutí. Nádivku doporučuji péct jak uvnitř kuřete, tak i zvlášť, každá má své kouzlo. Jablíčka s cibulí krásně zkaramelizují a jsou také skvělým doplňkem. Zkrátka, nechejte se zlákat!
♥ Ideální je naplánovat si pečení kuřete společně s vařením vývaru, ať jej s ním můžete podlévat.
SVÁTEČNÍ KUŘE S NÁDIVKOU A ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORAMI
Doba přípravy: 10 min. den předem + 30 min.
Doba pečení: 1, 5 hod.
Ingredience:
NA DEN PŘEDEM:
1 kuře co nejlepší kvality (např. francouzské, farmářské…)
30 ml olivového oleje
sůl
½ lžíce mleté červené papriky
NÁDIVKA:
2 rohlíky pokrájené na drobné kostičky
150 ml mléka
2 lžíce másla
2 vejce
250 g kvalitních kuřecích jater- omytých, očištěných a nakrájených na kostičky
100 g plátkové slaniny pokrájené na malé proužky
2 velké stroužky česneku – prolisované
hrst nasekané čerstvé petrželky
špetka muškátového oříšku
2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
KE KUŘETI:
3 chuťově výrazná malá jablka nakrájená na měsíčky
2 cibule nakrájené na klínky
5 lžic másla + 3 lžíce před dokončením
1 lžíce majoránky
drůbeží vývar k podlévání
ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY:
1 kg pozdních brambor
sůl
3 plátky másla
2 stroužky česneku nasekané nadrobno
2 stonky jarní cibulky
hrst nasekaných čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, libeček)
100 ml smetany ke šlehání
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Postup:
- Večer předem omyjte (i uvnitř), osušte a očistěte kuře. Vložte ho do hluboké mísy, zalijte olivovým olejem a vetřete do kůže sůl. Posypejte mletou paprikou z obou stran. Přikryjte a vložte na noc do chladu.
- Druhý den vyjměte kuře a nechejte ho chvíli čekat v pokojové teplotě. Připravte si nádivku: Všechny suroviny smíchejte dohromady. Nejlépe se pracuje rukama.
- Rozpalte si troubu na 200´C.
- Kuře přesuňte do pekáče a do břišní dutiny napěchujte tolik nádivky, kolik se vejde. Nohy pak svažte kuchyňským provázkem, přečnívající kůži k sobě přišpendlete kuchyňskou jehlou. Zasypejte vše majoránkou.
- Ke kraji pekáče vložte zbývající nádivku. Kolem kuřete nasypejte jablka a cibuli. Na kůži naskládejte plátky másla. Pekáč přikryjte a vložte do rozpálené trouby. Pečte 1 hodinu a 20 minut, podle potřeby podlévejte.
- Mezitím si připravte brambory. Uvařte je v osolené vodě doměkka.
- Na pánvičce rozehřejte máslo na něm orestujte česnek, jarní cibulku a bylinky.
- Uvařené brambory slijte, rozmačkejte šťouchadlem a vmíchejte do nich orestovanou směs.
- Pekáč s kuřetem odkryjte, na kůži položte opět plátky másla, posypejte kmínem a přepněte ohřev na gril. Dopékejte ještě 10 – 15 minut.
- Hotové kuře rozporcujte a podávejte se šťouchanými bramborami a křupavou nádivkou.
Napsat komentář