Jablečný přikrytý koláč

Nejvoňavější podzim...

10 října, 2020

Když jsem při přípravě ochutnala těsto na tento úchvatný koláč, vrátila jsem se okamžitě do dětství k babičce, která pekla tzv. nízký linecký štrúdl. Byla to placka přes celý plech, na ní plátky jablka se skořicí a cukrem a nahoře opět placka. Chuť je téměř identická. Vždyť to těsto je vlastně linecké. Tento koláč je vysoký, šťavnatý a recept na něj jsem našla v německém kuchařském časopisu, který odebírám. Rozhodně ho zkuste!

 

 

PŘIKRYTÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

Doba přípravy: 30 min.

Doba pečení: 40 min.

 

Na dortovou formu o průměru 26 cm:

 

TĚSTO:

375 g polohrubé mouky

200 g studeného másla nasekaného na kousky

1 vejce

1 žloutek

160 g cukru

1 vanilkový cukr

2 lžíce ledové vody

 

NÁPLŇ:

1, 5 kg jablek

šťáva z ½ velkého citrónu

125 g polohrubé mouky

1 lžička skořice

2 lžíce tekutého medu

50 g mandlových plátků

 

moučkový cukr na posypání

 

 

 

Postup:

  1. Všechny ingredience rychle zpracujte v hladké těsto, buď pomocí robota, nebo ručně. Těsto pak zabalte do fólie a vložte jej na 30 minut do chladničky.
  2. Mezitím si připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Házejte je rovnou do velké mísy.

  3. Ke kostičkám jablka vlijte citrónovou šťávu, přidejte mouku, skořici, med a mandle a pečlivě promíchejte.

  4. Rozehřejte si troubu na 200´C, horkovzdušnou na 180´C.
  5. Dortovou formu vymažte máslem. Těsto přesuňte na pomoučený vál. Odkrojte z něho dvě třetiny. Ty vyválejte do kruhu většího než je forma (cca. 36 cm). Pak těsto přesuňte do formy a namačkejte do krajů až do výšky.
  6. Na těsto nyní přijde jablečná náplň. Rovnoměrně ji rozprostřete.
  7. Zbylou třetinu těsta opět vyválejte do kruhu, tentokrát o průměru asi 28 cm. Přesuňte kruh pomocí válečků do formy a přikryjte s ním náplň. Kraje pěkně zahněte a upevněte k vyčnívajícím krajům spodní placky.

  8. Koláč přesuňte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova. Koláč nechejte trochu vychladnout, pocukrujte, a pak jej podávejte vlažný. To je slast.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky