Jablečný přikrytý koláč
Nejvoňavější podzim...
10 října, 2020
Když jsem při přípravě ochutnala těsto na tento úchvatný koláč, vrátila jsem se okamžitě do dětství k babičce, která pekla tzv. nízký linecký štrúdl. Byla to placka přes celý plech, na ní plátky jablka se skořicí a cukrem a nahoře opět placka. Chuť je téměř identická. Vždyť to těsto je vlastně linecké. Tento koláč je vysoký, šťavnatý a recept na něj jsem našla v německém kuchařském časopisu, který odebírám. Rozhodně ho zkuste!
PŘIKRYTÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
Doba přípravy: 30 min.
Doba pečení: 40 min.
Na dortovou formu o průměru 26 cm:
TĚSTO:
375 g polohrubé mouky
200 g studeného másla nasekaného na kousky
1 vejce
1 žloutek
160 g cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce ledové vody
NÁPLŇ:
1, 5 kg jablek
šťáva z ½ velkého citrónu
125 g polohrubé mouky
1 lžička skořice
2 lžíce tekutého medu
50 g mandlových plátků
moučkový cukr na posypání
Postup:
- Všechny ingredience rychle zpracujte v hladké těsto, buď pomocí robota, nebo ručně. Těsto pak zabalte do fólie a vložte jej na 30 minut do chladničky.
- Mezitím si připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Házejte je rovnou do velké mísy.
- Ke kostičkám jablka vlijte citrónovou šťávu, přidejte mouku, skořici, med a mandle a pečlivě promíchejte.
- Rozehřejte si troubu na 200´C, horkovzdušnou na 180´C.
- Dortovou formu vymažte máslem. Těsto přesuňte na pomoučený vál. Odkrojte z něho dvě třetiny. Ty vyválejte do kruhu většího než je forma (cca. 36 cm). Pak těsto přesuňte do formy a namačkejte do krajů až do výšky.
- Na těsto nyní přijde jablečná náplň. Rovnoměrně ji rozprostřete.
- Zbylou třetinu těsta opět vyválejte do kruhu, tentokrát o průměru asi 28 cm. Přesuňte kruh pomocí válečků do formy a přikryjte s ním náplň. Kraje pěkně zahněte a upevněte k vyčnívajícím krajům spodní placky.
- Koláč přesuňte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova. Koláč nechejte trochu vychladnout, pocukrujte, a pak jej podávejte vlažný. To je slast.
Napsat komentář