Jemný borůvkový koláč s drobenkou

Jako letní vánek...

5 července, 2020

Borůvkový koláč k létu patří stejně jako slunce a voda. Není nad procházku v lese, kdy se brodíme borůvčím a sbíráme sladké plody rovnou do pusy. Pokud se vám podaří nasbírat něco i domů nebo si borůvky zkrátka jen někde koupíte, určitě zkuste můj nový koláč.

 

 

 

JEMNÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

Doba přípravy: 20 min.

Doba pečení: 45 min.

 

 

Na velkou dortovou formu:

 

TĚSTO:

200 g hladké mouky

100 g třtinového cukru

½ sáčku prášku do pečiva

špetka soli

2 vejce

200 ml jogurtu

 

NÁPLŇ:

500 g mascarpone

1 vejce

1 vanilkový cukr

kůra z 1 citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)

500 g omytých a očištěných borůvek

 

DROBENKA:

100 g hrubé mouky

50 g másla

50 g cukru

 

 

Postup:

  1. Rozehřejte si troubu na 190´C, horkovzdušnou na 170´C.
  2. Všechny ingredience rozšlehejte pomocí robota nebo zpracujte ve velké míse vařečkou. Nejdříve smíchejte sypké suroviny, poté přidejte ty ostatní.

  3. Připravte si náplň. Vyšlehejte metlou mascarpone s vejcem a vanilkovým cukrem, nastrouhejte a vmíchejte k nim citrónovou kůru.

  4. Nyní je na řadě drobenka. V míse ručně rozmačkejte mouku společně s máslem a cukrem, aby vám vznikly drobné hrudky.

  5. Dortovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem nebo důkladně vymažte máslem a vysypejte krupicí.
  6. Na dno nalijte těsto a opatrně natřete náplň. Nasypejte borůvky. Na závěr přijde drobenka.


  7. Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte 45 minut. Kontrolujte po 35 minutách, každá trouba peče jinak.
  8. Koláč krájejte až téměř po vychladnutí.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky