Jemný borůvkový koláč s drobenkou
Jako letní vánek...
5 července, 2020
Borůvkový koláč k létu patří stejně jako slunce a voda. Není nad procházku v lese, kdy se brodíme borůvčím a sbíráme sladké plody rovnou do pusy. Pokud se vám podaří nasbírat něco i domů nebo si borůvky zkrátka jen někde koupíte, určitě zkuste můj nový koláč.
JEMNÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU
Doba přípravy: 20 min.
Doba pečení: 45 min.
Na velkou dortovou formu:
TĚSTO:
200 g hladké mouky
100 g třtinového cukru
½ sáčku prášku do pečiva
špetka soli
2 vejce
200 ml jogurtu
NÁPLŇ:
500 g mascarpone
1 vejce
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
500 g omytých a očištěných borůvek
DROBENKA:
100 g hrubé mouky
50 g másla
50 g cukru
Postup:
- Rozehřejte si troubu na 190´C, horkovzdušnou na 170´C.
- Všechny ingredience rozšlehejte pomocí robota nebo zpracujte ve velké míse vařečkou. Nejdříve smíchejte sypké suroviny, poté přidejte ty ostatní.
- Připravte si náplň. Vyšlehejte metlou mascarpone s vejcem a vanilkovým cukrem, nastrouhejte a vmíchejte k nim citrónovou kůru.
- Nyní je na řadě drobenka. V míse ručně rozmačkejte mouku společně s máslem a cukrem, aby vám vznikly drobné hrudky.
- Dortovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem nebo důkladně vymažte máslem a vysypejte krupicí.
- Na dno nalijte těsto a opatrně natřete náplň. Nasypejte borůvky. Na závěr přijde drobenka.
- Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte 45 minut. Kontrolujte po 35 minutách, každá trouba peče jinak.
- Koláč krájejte až téměř po vychladnutí.
Napsat komentář