Hamburgerové žemle
Není nad domácí...
24 května, 2020
Pokud máte rádi hamburgery, určitě někdy vyzkoušejte upéct si domácí žemle. Hamburgery povýšíte o několik „levelů“ výše a sklidíte obrovský úspěch. Hledala jsem recept, který by mě zaujal, a nakonec se inspirovala na slovenském blogu. Nejspíš nic jiného zkoušet nebudu. Je to dokonalost!
HAMBURGEROVÉ ŽEMLE
Doba přípravy: 20 min. + cca. 75 min. na kynutí + 30 min. na dokynutí
Doba pečení: 15 min.
Na 4 žemle budete potřebovat:
125 ml vlažného polotučného mléka
1 a ½ lžičky sušeného droždí
30 g másla
1 lžičku cukru
1 vejce
280 g hladké mouky
1 lžičku soli
máslo na vymazání mísy na kynutí
žloutek a 1 lžičku mléka na potření žemlí
sezam na posypání
Postup:
- Nejdříve si odlijte 50 ml mléka a nasypte do něj sušené droždí a pečlivě ho rozmíchejte, dokud se zcela nerozpustí.
- Zbývající mléko nalijte do kastrůlku, zahřejte ho na plotně a rozpusťte v něm máslo a cukr. Nechejte trošku vychladnout.
- Mezitím si rozšlehejte vejce, mléčnou směs nechejte trochu vychladnout a pak do ní vejce přimíchejte.
- Nyní necháte buď pracovat robot, což znamená, že do jeho nádoby nasypete mouku a sůl a přidáte mléčnou směs. Vypracujete měkké a lepkavé těsto. Nebo to samé udělejte ručně.
- Na vál přesuňte těsto. Pokud je řídké, přisypejte ještě trochu mouky. Těsto stále musí trochu lepit. Velkou mísu na kynutí vymažte máslem a těsto do ní přesuňte. Přikryjte potravinovou fólií a utěrkou a nechejte minimálně hodinu a čtvrt kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
- Vykynuté těsto ještě na válu propracujte rukama. Pak jej rozdělte na 4 stejně velké kusy. Každý kus vytvarujte do koule. Položte je na plech vyložený pečícím papírem, ještě zakryjte utěrkou a nechejte 30 minut dokynout.
- Troubu si předehřejte na 220´C. Na dno nebo nejnižší patro dejte plech, na který budete později lít horkou vodu na zapaření trouby.
- Dokynuté žemle potřete bohatě žloutkem smíchaným se lžičkou mléka. Nechejte vsáknout a ještě dvakrát zopakujte. Poté žemle posypejte sezamem.
- Dejte si do rychlovarné konvice vařit vodu. Plech s žemlemi vložte do spodní třetiny trouby a hned poté nalijte horkou vodu na spodní plech (množství asi 250 ml). Zavřete rychle troubu.
Leave a Reply