Hamburgerové žemle

Není nad domácí...

24 května, 2020

Pokud máte rádi hamburgery, určitě někdy vyzkoušejte upéct si domácí žemle. Hamburgery povýšíte o několik „levelů“ výše a sklidíte obrovský úspěch. Hledala jsem recept, který by mě zaujal, a nakonec se inspirovala na slovenském blogu. Nejspíš nic jiného zkoušet nebudu. Je to dokonalost!

 

 

HAMBURGEROVÉ ŽEMLE

 

Doba přípravy: 20 min. + cca. 75 min. na kynutí + 30 min. na dokynutí

Doba pečení: 15 min.

 

Na 4 žemle budete potřebovat:

 

125 ml vlažného polotučného mléka

1 a ½ lžičky sušeného droždí

30 g másla

1 lžičku cukru

1 vejce

280 g hladké mouky

1 lžičku soli

 

máslo na vymazání mísy na kynutí

 

žloutek a 1 lžičku mléka na potření žemlí

sezam na posypání

 

 

 

 

Postup:

  1. Nejdříve si odlijte 50 ml mléka a nasypte do něj sušené droždí a pečlivě ho rozmíchejte, dokud se zcela nerozpustí.
  2. Zbývající mléko nalijte do kastrůlku, zahřejte ho na plotně a rozpusťte v něm máslo a cukr. Nechejte trošku vychladnout.
  3. Mezitím si rozšlehejte vejce, mléčnou směs nechejte trochu vychladnout a pak do ní vejce přimíchejte.
  4. Nyní necháte buď pracovat robot, což znamená, že do jeho nádoby nasypete mouku a sůl a přidáte mléčnou směs. Vypracujete měkké a lepkavé těsto. Nebo to samé udělejte ručně.
  5. Na vál přesuňte těsto. Pokud je řídké, přisypejte ještě trochu mouky. Těsto stále musí trochu lepit. Velkou mísu na kynutí vymažte máslem a těsto do ní přesuňte. Přikryjte potravinovou fólií a utěrkou a nechejte minimálně hodinu a čtvrt kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
  6. Vykynuté těsto ještě na válu propracujte rukama. Pak jej rozdělte na 4 stejně velké kusy. Každý kus vytvarujte do koule. Položte je na plech vyložený pečícím papírem, ještě zakryjte utěrkou a nechejte 30 minut dokynout.
  7. Troubu si předehřejte na 220´C. Na dno nebo nejnižší patro dejte plech, na který budete později lít horkou vodu na zapaření trouby.
  8. Dokynuté žemle potřete bohatě žloutkem smíchaným se lžičkou mléka. Nechejte vsáknout a ještě dvakrát zopakujte. Poté žemle posypejte sezamem.

  9. Dejte si do rychlovarné konvice vařit vodu. Plech s žemlemi vložte do spodní třetiny trouby a hned poté nalijte horkou vodu na spodní plech (množství asi 250 ml). Zavřete rychle troubu.

 

  1. Pečte 15 min dozlatova. Po vytažení z trouby nechcejte žemle vychladnout na mřížce.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Leave a Reply

Další příspěvky