Domácí toastový chléb
Už nebudete chtít kupovaný...
21 dubna, 2020
Tento druh pečiva mě lákal už dlouho. Moje děti mají toasty ve velké oblibě, hlavně s burským máslem. Syn pak miluje toast zapečený – nejlépe s cheddarem a šunkou. Upéct domácí byla pro mne tedy velká výzva. A víte, co? Vůbec to není těžké! Nejde o můj recept, je z blogu Chutě světa. Jen jsem ho přepsala do co nejsrozumitelnější podoby, aby se chlebík povedl všem.
DOMÁCÍ TOASTOVÝ CHLÉB
Doba přípravy: 20 min. + 1,5 hod. kynutí + 30 min. dokynutí
Doba pečení: 30 min.
Ingredience na hranatou formu o velikosti 11 x 26 cm:
KVÁSEK:
120 ml teplé vody
1 lžička cukru
20 g droždí
TĚSTO:
360 g hladké mouky
1 vejce
60 ml vlažného mléka
56 g rozpuštěného másla
1 lžíce cukru krupice
1 lžička soli
vzešlý kvásek
Postup:
- Nejdříve si připravte kvásek. Do hrníčku nebo malé misky nalijte teplou vodu a smíchejte v něm / v ní droždí s cukrem. Nechejte 10 minut stát.
- Pokud pracujete ručně, do velké mísy prosejte mouku, vytvořte důlek, do něj rozklepněte vajíčko, zalijte mlékem a máslem. Přidejte cukr, sůl, vzešlý kvásek a vymíchejte hladké pružné těsto. Samozřejmě jednodušší je zaměstnat robota, v tom případě všechny ingredience na těsto rovnou vložíte do hnětací nádoby a asi 3 minuty necháte robota pracovat.
- Hotové těsto přesuňte do nádoby, ve které bude 1 a půl hodiny přikryté kynout.
- Formu vymažte máslem.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál. Pomocí válečku ho vyválejte do obdélníku o délkách stran 10 x 25 cm.
- Těsto nyní pevně zarolujte a přesuňte ho do formy. Nechejte ještě 30 minut dokynout pod utěrkou.
- Mezitím si rozehřejte troubu na 175´C.
- Vložte formu do trouby a pečte dozlatova 30 min. Pak chleba vyklopte na mřížku a nechejte zchladnout.
Napsat komentář