Domácí toastový chléb

Už nebudete chtít kupovaný...

21 dubna, 2020

Tento druh pečiva mě lákal už dlouho. Moje děti mají toasty ve velké oblibě, hlavně s burským máslem. Syn pak miluje toast zapečený – nejlépe s cheddarem a šunkou. Upéct domácí byla pro mne tedy velká výzva. A víte, co? Vůbec to není těžké! Nejde o můj recept, je z blogu Chutě světa. Jen jsem ho přepsala do co nejsrozumitelnější podoby, aby se chlebík povedl všem.

 

 

 

DOMÁCÍ TOASTOVÝ CHLÉB

Doba přípravy: 20 min. + 1,5 hod. kynutí + 30 min. dokynutí

Doba pečení: 30 min.

 

Ingredience na hranatou formu o velikosti 11 x 26 cm:

 

KVÁSEK:

120 ml teplé vody

1 lžička cukru

20 g droždí

 

TĚSTO:

360 g hladké mouky

1 vejce

60 ml vlažného mléka

56 g rozpuštěného másla

1 lžíce cukru krupice

1 lžička soli

vzešlý kvásek

 

 

 

Postup:

  1. Nejdříve si připravte kvásek. Do hrníčku nebo malé misky nalijte teplou vodu a smíchejte v něm / v ní droždí s cukrem. Nechejte 10 minut stát.
  2. Pokud pracujete ručně, do velké mísy prosejte mouku, vytvořte důlek, do něj rozklepněte vajíčko, zalijte mlékem a máslem. Přidejte cukr, sůl, vzešlý kvásek a vymíchejte hladké pružné těsto. Samozřejmě jednodušší je zaměstnat robota, v tom případě všechny ingredience na těsto rovnou vložíte do hnětací nádoby a asi 3 minuty necháte robota pracovat.
  3. Hotové těsto přesuňte do nádoby, ve které bude 1 a půl hodiny přikryté kynout.

  4. Formu vymažte máslem.
  5. Vykynuté těsto vyklopte na vál. Pomocí válečku ho vyválejte do obdélníku o délkách stran 10 x 25 cm.

  6. Těsto nyní pevně zarolujte a přesuňte ho do formy. Nechejte ještě 30 minut dokynout pod utěrkou.

  7. Mezitím si rozehřejte troubu na 175´C.
  8. Vložte formu do trouby a pečte dozlatova 30 min. Pak chleba vyklopte na mřížku a nechejte zchladnout.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky