Nadýchané housky

Jako od pekaře...

8 dubna, 2020

Není nad křupavé housky, které jsou uvnitř vláčné a nadýchané. Na takové narazíte jen v poctivém pekařství nebo … ve své kuchyni! Vůbec se toho nebojte, ač to vypadá složitě, ve skutečnosti nejde o nic, co byste nezvládli. Není to můj recept, je od Michaely Rau. Já jsem ho pouze přepsala, aby byl pro vás co nejsrozumitelnější. Zkusila jsem jak pletýnky, tak kaiserky. Jaký tvar si zvolíte vy, je jen na vás.

♥ Nelekněte se dvojitého kynutí. Opravdu se vyplatí. Housky pak nemají tak výraznou chuť po droždí a jsou lehoučké.

 

 

 

NADÝCHANÉ HOUSKY

 

Doba přípravy: 15 min. + 1 hod. + 1 hod. na kynutí + 30 min. tvarování a dokynutí

Doba pečení: do 20 min.

Ingredience na 6 housek:

 

 

OMLÁDEK (PRVNÍ KYNUTÍ):

12 g čerstvého nebo 5 g sušeného droždí

150 g vlažné vody

150 g hladké mouky

1 lžička cukru nebo sladěnky (koupíte ve zdravé výživě)

 

TĚSTO (DRUHÉ KYNUTÍ):

350 g hladké mouky

150 g vlažné vody

20 g sádla nebo oleje

8 – 10 g soli

 

POSYP:

hrubá sůl, kmín, mák, sezamová semínka…

 

Postup:

  1. Nejdříve si nachystejte omládek. Do mísy rozdrobte droždí, zalijte ho vodou a rozmíchejte s moukou a cukrem. Mísu zakryjte a nechejte hodinu kvasit.

  2. Po hodině přidejte suroviny na těsto a vypracujte. Já jsem zaměstnala robota. Samozřejmě to zvládnete i ručně. Vymíchejte hladké těsto, přesuňte do mísy na kynutí a zakryté ho nechejte opět hodinu kynout.
  3. Rozehřejte troubu na 250´C, na dno nebo nejnižší patro dejte plech, na který budete později lít horkou vodu na zapaření trouby.
  4. Vykynuté těsto přesuňte na vál. Rozdělte ho na stejně velké bochánky. Každý bochánek pak ještě na 3 kuličky, ze kterých vyválíte prameny. Zapleťte prameny jako klasický cop. Pro hezký vzhled klaďte postranní prameny vždy pod prostřední. Konce přimáčkněte. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pak je přikryjte igelitem a nechejte ještě 20 minut dokynout.

  5. Umotané housky pokropte vodou a posypejte tím, co máte rádi.
  6. Dejte si do rychlovarné konvice vařit vodu. Plech vložte do spodní třetiny trouby a hned poté nalijte horkou vodu na spodní plech (množství asi 250 ml). Zavřete rychle troubu.
  7. Nechejte housky péct asi 17 minut. Hlídejte je, každá trouba peče jinak.
  8. Upečené housky vyložte na mřížku, aby vychladly.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Jeden komentář: “Nadýchané housky”

  1. Jarmila Kubová napsal:

    vynikající pórková polévka

Napsat komentář: Jarmila Kubová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky