Rajská omáčka
Děti ji budou milovat...
2 dubna, 2020
Rajská omáčka pro mě byla postrachem. Znala jsem ji pouze ze školních jídelen. Řídká ostře červená kečupová, a většinou studená hmota. Brrrrr…. V dospělosti jsem pochopila, že rajská omáčka má chutnat úplně jinak! Dnes ji vařím takhle a rodina ji miluje…
♥ Ideální je naplánovat si tento oběd společně s hovězí polévkou. Budete mít uvařené maso do omáčky a vývar na podlévání.
RAJSKÁ OMÁČKA
Doba přípravy: 20 min. (máte – li už uvařené maso)
Doba vaření: 30 min.
Na 4 porce jsou potřeba:
1 lžíce másla
½ lžíce olivového oleje
4-5 zralých rajčat zbavených slupek nebo konzervovaná kvalitní rajčata (Valfrutta)
1 mrkev pokrájená na kostičky
1 malá petržel pokrájená na kostičky
kousek celeru nakrájeného na kostičky
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
vývar na podlévání
1 lžička cukru
špetka skořice
100 ml smetany ke šlehání
pár kapek citrónu
plátek másla na dotažení omáčky
sůl
uvařené přední hovězí maso
Postup:
- Na másle a oleji nechejte nejdříve zesklovatět cibuli, pak k ní přihoďte mrkev, petržel a celer, koření a cukr, který zkaramelizuje. Vše krátce opečte a vsypte rajčata.
♥ Krásně zralá ze zahrádky se dají loupat snadno, pokud vám to nejde, nařízněte je navrchu do kříže a zalijte vařící vodou. Slupka se uvolní.
- Vše zalijte vývarem – zelenina má být téměř ponořená. Duste za občasného míchání doměkka.
- Vyjměte koření. Šťávu můžete přepasírovat přes síto. Je to tak asi správné, já ji však pouze mixuji tyčovým mixérem – nemusím ji pak zahušťovat moukou a veškerá zelenina zůstane v omáčce. Není tedy ve výsledku tak hladká, ale nám to nevadí.
- Po přepasírování nebo rozmixování omáčky vlijte smetanu, vsypejte skořici, zakápněte citrónem a promíchejte. Podávejte s vařeným hovězím masem z polévky. Ideální přílohou jsou knedlíky nebo třeba těstoviny.
Leave a Reply