Rajská omáčka

Děti ji budou milovat...

2 dubna, 2020

Rajská omáčka pro mě byla postrachem. Znala jsem ji pouze ze školních jídelen. Řídká ostře červená kečupová, a většinou studená hmota. Brrrrr…. V dospělosti jsem pochopila, že rajská omáčka má chutnat úplně jinak! Dnes ji vařím takhle a rodina ji miluje…

Ideální je naplánovat si tento oběd společně s hovězí polévkou. Budete mít uvařené maso do omáčky  a vývar na podlévání.

 

 

 

 RAJSKÁ OMÁČKA

Doba přípravy:  20 min. (máte – li už uvařené maso)

Doba vaření: 30 min.

 

 

 

Na 4 porce jsou potřeba:

 

1 lžíce másla

½ lžíce olivového oleje

1 cibule pokrájená nadrobnoIMG_0896 (Large)

4-5 zralých rajčat zbavených slupek nebo konzervovaná kvalitní rajčata (Valfrutta)

1 mrkev pokrájená na kostičky

1 malá petržel pokrájená na kostičky

kousek celeru nakrájeného na kostičky

1 bobkový list

4 kuličky nového koření

5 kuliček pepře

vývar na podlévání

1 lžička cukru

špetka skořice

100 ml smetany ke šlehání

pár kapek citrónu

plátek másla na dotažení omáčky

sůl

 

uvařené přední hovězí maso

 

 

Postup:

 

  1. Na másle a oleji nechejte nejdříve zesklovatět cibuli, pak k ní přihoďte mrkev, petržel a celer, koření a cukr, který zkaramelizuje. Vše krátce opečte a vsypte rajčata.
    ♥ Krásně zralá ze zahrádky se dají loupat snadno, pokud vám to nejde, nařízněte je navrchu do kříže a zalijte vařící vodou. Slupka se uvolní.

 

IMG_0893 (Large)

 

  1. Vše zalijte vývarem – zelenina má být téměř ponořená. Duste za občasného míchání doměkka.
  2. Vyjměte koření. Šťávu můžete přepasírovat přes síto. Je to tak asi správné, já ji však pouze mixuji tyčovým mixérem – nemusím ji pak zahušťovat moukou a veškerá zelenina zůstane v omáčce. Není tedy ve výsledku tak hladká, ale nám to nevadí.

 

  1. Po přepasírování nebo rozmixování omáčky vlijte smetanu, vsypejte skořici, zakápněte citrónem a promíchejte. Podávejte  s vařeným hovězím masem z polévky. Ideální přílohou jsou knedlíky nebo třeba těstoviny.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky